Кулеба - про постачання боєприпасів Україні: Потрібні рішучі й системні рішення

Кулеба - про постачання боєприпасів Україні: Потрібні рішучі й системні рішення

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що якщо Європа прагне відновити мир, вона має стрімко нарощувати виробництво озброєнь і заборонити експорт артилерійських боєприпасів на інші континенти.

Про це він написав в авторській колонціу виданні Le Monde, передає Укрінформ.

«Нашим друзям потрібно прискоритися, якщо вони серйозно налаштовані на досягнення нашої спільної мети - відновлення миру в Європі. Вони мають більше інвестувати в оборонне виробництво і заборонити будь-який експорт артилерійських боєприпасів у регіони за межами Європи. Сьогодні кожен боєприпас, вироблений у Європі, має бути використаний для захисту Європи», - написав Кулеба.

Він додав, що сприймає з «обережним оптимізмом» рішення про збільшення закупівель боєприпасів у третіх країн, прийняті союзниками на паризькій конференції 26 лютого.

«Ми глибоко вдячні за це рішення. Але цього недостатньо. Існує нагальна потреба в рішучих і системних рішеннях, а не в гарячкових дискусіях», - наголосив Кулеба.

Читайте також: Кулеба та Сікорський обговорили постачання зброї та вирішення ситуації на кордоні

На його думку, переможна стратегія Європи має базуватися на єдності, і без сміливих і чесних відповідей на питання, порушені у Парижі, «не буде ні єдності, ні стратегії».

«Україна потребує більше артилерійських боєприпасів і ракет далекого радіусу дії, щоб відбивати російські атаки і визволяти свою територію. Їй потрібні "Петріоти" та інші системи протиповітряної оборони для захисту своїх міст. Потужності для швидшого ремонту військової техніки на базах в Україні, а не за кордоном. Навчання своїх солдатів на базах в Україні, а не за кордоном. Все це має сенс. За умови, що ми не дозволимо собі керуватися страхом», - зазначає глава МЗС.

Він погоджується з президентом Франції у тому, що Європі не потрібно чекати результатів президентських виборів у США, діяти потрібно негайно.

У великих війнах, наголошує міністр, ситуація може змінитися на користь тих, хто має витримку і союзників. Тож є низка простих і очевидних рішень, які необхідно ухвалити, щоб ситуація змінилася.

Читайте також: Латвія долучиться до чеської ініціативи із закупівлі снарядів для України

«У Парижі вже усвідомили істину: або наші союзники відкидають страх, нерішучість і так звані перешкоди і надають повну підтримку українським солдатам у їхніх боях за міста і села України, або одного дня настане черга ваших солдатів віддати своє життя в боях за міста і села спочатку країн Центральної Європи, а потім і решти Європи», - заявив Кулеба.

Як передавав Укрінформ, Франція запросила міністрів закордонних справ та оборони ключових країн-союзниць України, генсека НАТО Єнса Столтенберга й високого представника ЄС Жозепа Борреля взяти участь у відеоконференції 7 березня, щоб продемонструвати «єдиний фронт» і виробити конкретні пропозиції щодо посилення підтримки Києва.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-