Зеленський закликав лідерів Південно-Східної Європи долучитися до Глобального саміту миру

Зеленський закликав лідерів Південно-Східної Європи долучитися до Глобального саміту миру

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів Південно-Східної Європи взяти участь у першому Глобальному саміті миру у Швейцарії з реалізації Формули миру, яка має інклюзивний характер.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Зеленський заявив під час відкриття саміту "Україна - Південно-Східна Європа" у середу у столиці Албанії.

"Я вдячний усім лідерам і народам, які вже підтримали нашу Формулу миру та долучилися до глобальних зусиль з її реалізації. Очевидною перевагою мирної формули є те, що вона є всеосяжною, тобто кожен аспект російської війни може бути вирішений за допомогою пунктів формули, а також в тому, що вона має інклюзивний характер", - підкреслив Зеленський.

Він додав, що кожен лідер і кожна держава "можуть проявити себе в мирному процесі - не лише так звані великі держави, не тільки ті, хто традиційно активно займається дипломатією в Європі чи деінде".

"І ми хочемо, щоб міжнародне право і глобальна стабільність ґрунтувалися на дійсно багатосторонніх і прозорих процесах на основі рівності націй. Так само, як кожен заслуговує на мир, кожен може зробити свій внесок у відновлення миру. І я запрошую вас усіх взяти участь у першому Глобальному саміті миру на рівні лідерів, який відбудеться у Швейцарії", - заявив глава Української держави.

Читайте також: Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу з РФ - прем'єр Албанії

Він також наголосив, що президент РФ Володимир Путін прагне визначати долю інших народів, тому всі вільні нації мають об'єднатися для завдання поразки путінському режиму.

"Всі розуміють, що зараз саме той час, коли визначається шлях Європи щонайменше на кілька наступних поколінь, і ми всі хочемо, щоб Європа була простором, де кожен народ сам визначає свою долю", - сказав глава держави.

Зеленський додав, що у минулому вже була спроба "визначити долю інших народів", і це відбувалося на Балканах, у Східній Європі та в усіх інших частинах Європи.

"Зараз Путін хоче зробити те саме. Вся його ворожість, все, що він робить, і все, до чого хоче примусити інші народи, – це спроба втілити старий диктат, як нації повинні існувати і з чим вони повинні погоджуватися або не погоджуватися. Ось чому для всіх вільних націй, для всіх нас важливо, щоб Путін і його режим зазнали поразки, тому що всі його невдачі – це наша спільна безпека", - підкреслив Президент.

Читайте також: Зеленський запропонував провести Українсько-Балканський форум оборонної промисловості

За його словами, наше бачення Європи і життя в усіх її регіонах базується на принципі гідності, рівної гідності кожної країни, тож "не повинно бути Європи різної гідності", "коли хтось заслуговує на безпеку і мир, а чиюсь боротьбу за мир ігнорують, коли хтось заслуговує на інтеграцію в союзи і альянси, а хтось повинен залишатися осторонь і чекати".

"Ми вважаємо, що повага до кожної нації, рівне право народів на безпеку і самостійний вибір своєї долі мають бути універсальними принципами. Нашою співпрацею ми можемо це забезпечити", - зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський сподівається, що перший Глобальний саміт відбудеться уже навесні, а другий проведуть на іншому континенті.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-