Зеленський сподівається, що перший Глобальний саміт відбудеться вже весною

Зеленський сподівається, що перший Глобальний саміт відбудеться вже весною

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський сподівається, що перший Глобальний саміт відбудеться уже весною, а другий буде проведено на іншому континенті.

Про це він сказав на пресконференції в рамках форуму «Україна. Рік 2024», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перший саміт, інавгураційний, я надіюсь, що він відбудеться весною, в Швейцарії. Нам не можна втратити цю дипломатичну ініціативу. Другий саміт, ми б хотіли, може бути не на європейському континенті, а на іншому якомусь континенті. Я думаю, що у найближчі тижні-місяці ця інформація також з’явиться», - зазначив Президент.

Він додав, що на першому саміті буде розроблено план, а потім «країни будуть технічно розбирати кожну кризу, яку принесла війна, і підготують відповідний документ, як це було на прикладі зернової ініціативи».

«Ми говорили, що ми не довіряємо Путіну, і ми були праві. Ми говорили про конкретні кроки, і ця ініціатива (зернова - ред.) спочатку працювала. А потім цей наш план було передано російській стороні. І це було неважливо, хто з того боку затверджує, не затверджує, торгується, або не приймає цю ініціативу. Ми показали, що давайте працювати в такому форматі, і якщо це не працює, то ми знову будемо іти до реалізації коридору своїми власними силами. Так і вийшло. Рік працювала ініціатива, і я вдячний нашим партнерам, а після цього Росія вийшла з ініціативи, але ми вже були готові до самостійного зернового коридору. Ми не підвели наших партнерів, а партнери побачили, що Росії довіряти не можна. Але Росія вже нічого зробити не могла - зерно пішло», - сказав Зеленський.

Читайте також: Україна запросить на перший Глобальний саміт миру понад 160 країн - Єрмак

Так само, за його словами, може вийти і з самітом, коли документ буде представлено Росії, адже ніхто не знає, чи вона його прийме. Однак ініціатива буде іти від України.

«Коли країни підготують відповідний документ, він буде справедливий, то це не значить, що Росія прийме цей документ. Ніхто не може гарантувати. Але в будь-якому випадку цей документ, так само як і у форматі зернової ініціативи, буде представлений перемовниками в тому чи іншому форматі російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру і закінчення війни. Це наша ініціатива, і ми хочемо, щоб з нами було якомога більше країн світу. Ми повинні рухатися вперед», - наголосив керівник держави.

Він зауважив, що не хоче, аби після різних виборів у різних країнах світу з’явилася згодом чиясь чужа ініціатива стосовно миру і закінчення війни. «Я не хочу, щоб після виборів різних, через рік, від недемократичних, чи дуже демократичних країн з’явилась своя ініціатива, яка б не співпадала з інтересами країни, що сьогодні у війні», - підкреслив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україна запросить на перший Глобальний саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-