Лідери G7 вірять у перемогу України спільними зусиллями

Лідери G7 вірять у перемогу України спільними зусиллями

Заява
Укрінформ
Лідери Великої сімки (G7) у роковини початку повномасштабного вторгнення Росії підтвердили свою непохитну підтримку України та висловили переконання в можливості спільними зусиллями досягти перемоги України.

Про це йдеться у заяві G7 за підсумками онлайн-саміту 24 лютого, текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Ми як і раніше переконані, що можемо забезпечити перемогу народу України в боротьбі за своє майбутнє та допомогти створити всеосяжний, справедливий і міцний мир», - йдеться у заяві.

У ній міститься відданість підтримувати право України на самооборону та довгострокову безпеку, зокрема шляхом укладення та виконання двосторонніх зобов’язань і домовленостей у сфері безпеки, на основі Спільної декларації підтримки України, яку G7 схвалила у Вільнюсі в липні минулого року.

Очільники економічно найпотужніших демократій світу зазначили, що посилюють свою безпекову допомогу Україні та збільшують власні можливості виробництва та доставки, щоб допомогти Україні.

Лідери визнали велику хоробрість українців, які довели свою волю перемогти військову машину президента Путіна. Президент Путін не зміг досягти своєї стратегічної мети підкорити Україну, натомість щодня змушує свій власний народ платити високу ціну за безрозсудні дії своєї влади, виснажуючи ресурси Росії.

Читайте також: Зеленський - лідерам G7: Імперські амбіції зникають лише від програшу того, хто ними заражений

G7 також подовжуватиме підтримку України в проведенні життєво важливих реформ, які є частиною шляху України до євроатлантичної інтеграції.

«Росія не повинна зруйнувати економіку України, щоб компенсувати свої невдачі на полі бою. Ми допоможемо Україні задовольнити її нагальні потреби у фінансуванні та допоможемо іншим уразливим країнам, які серйозно постраждали від наслідків російської війни», - йдеться у заяві. У ній вітається економічна підтримка з боку Японії (в першому кварталі 2024 року) та Канади та заохочуються нові внески.

Відбудова України названа ключовим пріоритетом, для чого потрібні приватні інвестиції. Лідери Сімки привітали розширення Платформи допомоги України на Республіку Корея, Норвегію, Швецію та Нідерланди. Після успішної Японсько-української конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції, Конференція з відновлення України відбудеться в Берліні у 2024 році та в Римі у 2025 році.

У заяві Росію закликають негайно припинити загарбницьку війну та повністю й безумовно вивести свої війська з міжнародно визнаної території України.

Всі країни світу закликають дотримуватись міжнародного права «та жодним чином не потурати спробам Росії заволодіти територією силою».

«Ми ніколи не визнаємо ні минулих, ні майбутніх «виборів», проведених Росією на території України, ні їх результатів. Заявлений намір Росії провести голосування на президентських виборах в українських регіонах є обурливим порушенням суверенітету України», - підкреслюється у заяві.

Читайте також: Новий пакет санкцій ЄС проти Росії торкнеться 55 компаній та більш як 60 осіб - Bloomberg

У ній лідери G7 підтверджують своє прагнення притягнути винних до відповідальності за їхні звірства проти народу України відповідно до міжнародного права. Вони підтримують розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду, генерального прокурора України та інших національних прокурорів у межах їх юрисдикції та вітають триваючі дискусії в Основній групі щодо створення трибуналу для злочину агресії проти України.

Підписанти вітають Міжнародну коаліцію за повернення українських дітей, започатковану Україною та Канадою і наголошують на важливості просування до обміну всіма військовополоненими, в тому числі за допомогою третіх країн.

У заяві також згадується «безвідповідальна ядерна риторика Росії, її позиція стратегічного залякування та підрив режимів контролю над озброєннями є неприйнятними».

«Загрози Росії застосуванням ядерної зброї, не кажучи вже про будь-яке застосування ядерної зброї Росією, у контексті її агресивної війни проти України є неприпустимими. Просуваючись вперед, ми продовжуємо підтримувати Україну в подальшому розвитку Формули миру Президента Зеленського та беремо на себе зобов’язання підтримувати всеосяжний, справедливий і міцний мир, який відповідає принципам Статуту ООН, міжнародного права та поважає суверенітет і територіальну цілісність України. Оскільки Україна вступає в третій рік цієї невпинної війни, її уряд і народ можуть розраховувати на підтримку Великої сімки стільки, скільки потрібно», - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 24 лютого відбулося онлайн-засідання лідерів країн G7 за участю України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-