Блокування польсько-українського кордону під будь-якими гаслами не має виправдання - МЗС

Блокування польсько-українського кордону під будь-якими гаслами не має виправдання - МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій протесту на кордоні, забезпечити його розблокування та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики.

Про це заявив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

«Блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання», – наголосив речник МЗС.

Він зазначив, що наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії, а дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії. «Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів. Вважаємо також неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон», – заявив речник МЗС.

Ніколенко також зауважив, що антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. «Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин», – акцентував він.

Речник МЗС також привернув увагу до того, що протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн.

«Закликаємо польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля прининення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах», – наголосив Ніколенко.

Насамкінець він підкреслив, що в умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. «Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав», – підсумував речник МЗС.

Читайте також: Польські фермери сьогодні проводять загальний страйк

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого польські аграрії проводять загальний страйк по всій Польщі, блокуючи у приблизно 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. У Польщі в бік України в чергах стоять близько 2500 вантажівок, заблоковано шість пунктів пропуску.

18 лютого у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

16 лютого міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський обговорив з польським колегою ситуацію на українсько-польському кордоні, переговори триватимуть і цього тижня.

12 лютого у Єврокомісії закликали Україну та Польщу до переговорів щодо експорту зерна.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-