Рамкові умови для переговорів з Україною про членство в ЄС представлять за кілька тижнів

Рамкові умови для переговорів з Україною про членство в ЄС представлять за кілька тижнів

Укрінформ
Україна досягає значного прогресу у виконанні реформ, необхідних на шляху до членства в ЄС, тож Єврокомісія може бути готовою представити рамкові умови для початку переговорів про членство вже за кілька тижнів.

Про це у Брюсселі під час брифінгу, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявила речниця Європейської комісії Ана Пісонеро.

«Щодо вашого питання – я не можу навести конкретні дати у часовому розкладі (щодо підготовки рамкових умов – ред.), але робота з підготовки переговорних рамок просувається. За ознаками, ми маємо бути готовими представити їх на розгляд країн-членів протягом наступних тижнів», - сказала Ана Пісонеро.

На прохання Укрінформу речниця також відреагувала на припущення певних політиків про те, що Україна, нібито, користується певними скороченнями та преференціями на шляху до ЄС, з огляду на обставини, пов’язані із російською агресію.

Читайте також: Зеленський про євроінтеграцію: В Україні зроблені деякі речі, яких немає в країнах-членах ЄС

«Очевидно, що не існує жодних скорочень у процесі розширення (ЄМ). Цей процес оснований на досягненнях. Ми маємо дуже чіткі дані у нашій доповіді, що було зроблено Україною, щоб досягти сучасного стану (переговорів – ред.). В тому контексті, в якому знаходиться Україна зараз, ми можемо лише повторити, що для нас цей прогрес є вражаючим. Ми розуміємо, що вони (українці – ред.) вимушені битися у жорстокій російській агресивній війні. Водночас, вони досягають результатів, вони зберегли працездатність парламенту, та продовжують реформи», - зауважила Ана Пісонеро.

Читайте також: Виконання переговорної рамки стане фінішною прямою на шляху до ЄС - Стефанчук

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року під час саміту в Брюсселі лідери країн ЄС прийняли історичне рішення розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою. Тоді Європейська рада доручила Єврокомісії підготувати рамкові умови для початку переговорів з Україною, на підставі аналізу виконання Україною рекомендацій, що були представлені Єврокомісією для України у цьогорічній доповіді щодо розширення ЄС. Україна сподівається розпочати переговори з ЄС щодо членства вже навесні поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-