Гербст: Нездатність надати допомогу Україні стала б серйозним ударом по США

Гербст: Нездатність надати допомогу Україні стала б серйозним ударом по США

Укрінформ
Якщо Сполучені Штати не вживатимуть заходів з надання допомоги Україні в найближчі кілька місяців, настане катастрофа.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у публікації директора Євразійського центру Атлантичної ради Джона Гербста, розміщеній на вебресурсі Атлантичної ради.

Аналізуючи провал процедурного голосування в Сенаті щодо узгодженої пакетної угоди, яка об'єднує допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню із заходами врегулювання кризи на кордоні з Мексикою, Гербст ставить питання: «Чи не підходимо ми до кінця вісімдесятирічного періоду глобального лідерства США» через посилення ізоляціоністських настроїв?

Він нагадує, що об'єднання всіх цих складних питань не було гарною ідеєю, а «стало наслідком відмови невеликої кількості республіканців у Палаті представників схвалити допомогу Україні, поки не буде плану посилення кордону».

«Хоча це був хитрий виверт цієї невеликої групи, щоб заблокувати допомогу Україні», інші конгресмени та сенатори від обох партій пішли на об’єднання цих різних питань, пояснює Гербст.

Читайте також: Гербст: Якщо ми правильно озброїмо Україну, буде серйозне просування на полі бою

За його словами, «ніхто в цій групі не розуміє, що Росія… прагне підірвати безпеку і процвітання США, послаблюючи НАТО й Європейський Союз, підриваючи союзників США в Європі та інших місцях і безпосередньо сіючи плутанину у Сполучених Штатах за допомогою втручання у вибори і кібероперацій».

Ті, хто розглядає Китай як найнебезпечнішого довгострокового супротивника Сполучених Штатів, не розуміють, що припинення відкритої російської агресії нині - найкращий спосіб стримати агресію Китаю в майбутньому, наголошує Гербст.

Якщо Москва завоює Україну, як заявили і президент Джо Байден, і спікер Палати представників Майк Джонсон, Сполучені Штати будуть змушені безпосередньо захищати своїх союзників з НАТО в країнах Балтії чи Польщі від російської агресії, нагадує він. Це, за словами експерта, коштуватиме набагато більше, ніж $38 мільярдів на рік, які США надають Україні від моменту повномасштабного вторгнення Росії, що становить менш як 5% оборонного бюджету Штатів, - і цілком може поставити під загрозу американські війська.

Читайте також: Гербст розповів, як на подальшу підтримку України можуть вплинути вибори в США

«Тепер Сенат розглядає законопроєкт стосовно допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню - без положень про кордон. Якщо цей законопроект пройде через Сенат, вся увага буде прикута до Джонсона», - зауважив Гербст. 

Адже він має поставити його на голосування. Водночас «невелика група республіканців у Палаті представників, які погано розуміють історичні ставки, погрожує позбавити спікера недоторканності, якщо він це зробить».

Нездатність надати допомогу Україні стала б серйозним ударом по керівництву США, посилила б ворогів США в Москві, Пекіні й Тегерані та врешті-решт могла б «коштувала б Сполученим Штатам як грошей, так і крові», вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Сенат США у четвер зміг зібрати необхідну кількість голосів для того, щоб перейти до розгляду законодавства про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню в загальному розмірі $95 мільярдів. У середу Сенат заблокував комплексний законопроєкт, який, крім зовнішньої допомоги іншим країнам, включав ще фінансування на посилення кордону, а також проведення реформи в міграційній політиці США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-