Боррель підтвердив, що після Варшави відвідає Київ

Боррель підтвердив, що після Варшави відвідає Київ

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель, який здійснив сьогодні візит до Польщі, підтвердив, що після Варшави прямує до Києва.

Про це він заявив сьогодні у Варшаві під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ Радославом Сікорським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я на шляху в Україну, і я хотів зробити зупинку у Варшаві, тому що, безумовно, ми маємо провести консультації із нашими польськими друзями з метою краще розуміти, що відбувається в Україні, і як ми можемо продовжити нашу підтримку», - сказав Боррель.

Він зауважив, що під час зустрічей в міністерстві закордонних справ та в міністерстві оборони Польщі мав нагоду обговорити всі форми допомоги, які ЄС надає Україні, включаючи військову, фінансову, допомогу у відновленні, обмежувальні заходи проти Росії та міжнародну солідарність, використання заморожених російських активів тощо.

«Дозвольте мені підкреслити, що від початку (повномасштабного вторгнення - ред.), з першого дня, Польща продемонструвала тверду підтримку для України. Приймаючи біженців, шляхом надання суттєвої військової допомоги, розмістивши у себе штаб тренувальної місії (EUMAM Ukraine), яка буде тренувати 40 000 українських військових, та пропонуючи логістичний хаб для військових поставок, що надходять від всіх партнерів. Польський уряд та польське суспільство доклали дуже багато зусиль», - зазначив високий представник ЄС.

Він зауважив, що країни-члени Європейського Союзу погодилися не лише з тим, що мають підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним, але й чого б це не було вартим.

«Це не лише питання часу. Це питання кількості та якості наших поставок. Безумовно, ми маємо робити більше та швидше, тому що Україна має перемогти. Україна б'ється, але вона також б'ється за європейську безпеку», - наголосив Боррель.

Читайте також: ЄС готує новий пакет санкцій проти РФ та фірм, які допомагають їх оминати - Боррель

Він зауважив, що ЄС має думати про довгострокову підтримку України. Зрозуміло, що перш за все це стосується дій, які допоможуть Україні відбити російське вторгнення. Але після цього, за словами Борреля, треба думати, як досягти миру, та як підтримати процес повоєнної відбудови України.

«Я їду в Україну для обговорення поточного опрацювання безпекових зобов’язань зі сторони ЄС. Ми на цей час вже мали багато консультацій з Україною щодо цього», - сказав високий представник ЄС.

Він окремо наголосив, що ЄС має продовжувати поставку боєприпасів в Україну. Боррель розраховує до початку березня досягти остаточної згоди навколо фонду допомоги для України, в рамках Європейського фонду миру. Це, за словами Борреля, забезпечить більшу передбачуваність та стабільність подальшої допомоги для України, за спільного фінансування з боку усього Європейського Союзу.

Як вже повідомлялося, під час Європейської Ради 1-го лютого, а також в ході неформальних зустрічей європейських міністрів з питань оборони й закордонних справ минулого тижня, країни ЄС розглянули пропозицію високого представника ЄС щодо створення спеціального фонду для військової допомоги Україні в рамках міждержавного Європейського фонду миру, в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки (2024-2027), або по 5 мільярдів євро на рік.

Минулого місяця високий представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ анонсував візит в Україну на початку лютого, щоб підтвердити продовження військової та безпекової підтримки від ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-