Кулеба закликав ОБСЄ зайнятися захистом прав нацменшин у Росії

Кулеба закликав ОБСЄ зайнятися захистом прав нацменшин у Росії

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) впритул зайнятися проблематикою національних меншин у "в'язниці народів" – Росії.

Про це глава української дипломатії заявив на спільному з діючим головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Мальти Ієном Борджа брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Захист прав національних меншин на території РФ, за словами Кулеби, була ще однією темою переговорів.

«Ідеться не лише про українську меншину. Нещодавні події в Уфі у Башкортостані засвідчили, що Росія, як казав класик, – це тюрма народів. Башкири стали на захист активіста, якого Кремль судить за позиції проти війни і за підтримку башкирської культури, ідентичності», – зауважив міністр.

Глава МЗС України зазначив також, що Москва активно мобілізує на смерть в Україні саме національні меншини і цим переслідує дві цілі: продовження агресії та проведення в такий спосіб етнічних чисток на власній території.

На його думку, в ОБСЄ є інструменти для захисту прав національних меншин, зокрема функціонує інститут Верховного комісара з питань національних меншин.

«Вважаємо, що потрібно впритул займатися цією проблематикою. У цьому звʼязку хочу нагадати про наказ Президента України, який був нещодавно підписаний, про історично населені українцями території РФ. У ньому йдеться як про українців, так і про інші поневолені Росією народи. Закликаємо ОБСЄ зробити питання захисту прав меншин одним з пріоритетних на порядку денному людського виміру ОБСЄ», – сказав Кулеба.

Читайте також: ОБСЄ може відіграти важливу роль для звільнення цивільних заручників - Кулеба

Він також закликав міжнародну організацію відреагувати на «черговий фарс», який готує Росія на тимчасово окупованих територіях і збирається назвати виборами.

Як повідомлялося, у пʼятницю, 2 лютого, Президент Володимир Зеленський зустрівся з чинним головою ОБСЄ, який перебуває в Україні з візитом, і наголосив на пріоритетності звільнення військовополонених і повернення депортованих в РФ українських дітей.

У День соборності України Президент Володимир Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Російської Федерації.

Крім того, у січні в Башкортостані РФ розганяла масові протести після оголошення вироку, винесеному в місцевому районному суді громадянському активісту Фаїлю Алсинову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-