Зеленський про допомогу ЄС: Це - чіткий сигнал, що Україна та Європа вистоять

Зеленський про допомогу ЄС: Це - чіткий сигнал, що Україна та Європа вистоять

Відео
Укрінформ
Одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду у розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

Як передає Укрінформ, про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі. 

"Вітаю всіх вас та вдячний за ваше рішення щодо фінансового інструменту для нас, для нашого народу, для України. Український фонд з 50 мільярдами євро на 4-річний період. Це – чіткий сигнал, що Україна вистоїть і що Європа вистоїть", - сказав Зеленський.

"Вітаю всіх вас та вдячний за ваше рішення щодо фінансового інструменту для України. Український фонд з 50 мільярдами євро на 4-річний період. Це чіткий сигнал, що Україна вистоїть і що Європа вистоїть", - сказав Зеленський. 

За словами українського лідера, дуже важливим є те, що це рішення ухвалене одноголосно усіма 27 країнами-членами ЄС.

"Це ще один чіткий знак вашої міцної єдності та підтримки України. Під час останнього засідання Європейської ради на кону стояла довіра до Європи – і ми всі разом зміцнили цю довіру. ЄС довів, що його слово має значення, а його обіцянки працюють в інтересах всієї Європи", - заявив Зеленський.

Він додав, що політичне рішення, ухвалене в грудні минулого року, яке дало зелене світло переговорам про членство України в ЄС, "довело, що європейські пріоритети, визначені всіма європейськими лідерами, виконуються". "Саме така політика потрібна нам усім у Європі в майбутньому. Цього року. І кожного наступного року. Тому ще раз дуже дякую", - сказав Президент.

Читайте також: Ukraine Facility: Україна вже у березні може отримати перші €4,5 мільярда з пакету допомоги ЄС

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина. 

Програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій. 

На додаток, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-