Зустріч Євроради: у головуванні ЄС вважають, що 27 країн зможуть дійти згоди щодо допомоги Україні

Зустріч Євроради: у головуванні ЄС вважають, що 27 країн зможуть дійти згоди щодо допомоги Україні

Укрінформ
Глави держав та урядів держав ЄС, які сьогодні у Брюсселі проводять спеціальну зустріч Європейської ради, можуть ухвалити рішення щодо бюджетної підтримки України у складі 27 країн.

Таке переконання сьогодні у Брюсселі, перед початком зустрічі європейських лідерів, висловив прем'єр-міністр головуючої в ЄС Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми маємо надзвичайну Раду, дуже важливу, із головною темою, - як підтримати Україну, як надати їй можливість продовжувати купувати оборонне обладнання, якого вони потребують, як ми можемо підтримати Україну в сплаті, наприклад, заробітних плат для вчителів. Тож це дуже важливо, що ми прийшли до згоди за участі 27 країн. Під час минулої Європейської ради було погодження між 26-ю країнами, і ця угода між 26-ю є дуже чіткою, вона зберігається і вона на столі. Я переконаний у нашій спроможності дійти компромісу в складі 27 країн», - сказав Де Кроо.

Читайте також: У Європарламенті закликали зафіксувати частку від ВВП для допомоги Україні

Він зауважив, що угода, яка зараз винесена на розгляд лідерів, знаходиться у пакеті багаторічного бюджету ЄС, який містить допомогу Україні як головний компонент, але також фінансування питань, що пов’язані із регулюванням міграції, з фінансуванням програми «Наступне покоління ЄС» та інших сфер. Тож є важливим досягти спільної згоди навколо цих питань.

«Ми мали важкі зустрічі Європейської ради до цього, але, зрештою, ми завжди доходили згоди, зберігали єдність, і це є ключовим», - додав прем’єр-міністр Бельгії.

Коментуючи демонстрації фермерів, які вийшли на вулиці Брюсселю із протестами проти певних рішень ЄС у сфері сільськогосподарської політики, Александр Де Кроо зазначив, що ці вимоги, зокрема, щодо обмежень у використанні землі з огляду на необхідність дотримуватися «зеленого курсу», є частково обґрунтованими.

Читайте також: Орбан обіцяє погодитися на допомогу Україні у €50 мільярдів від ЄС, але за однієї умови

«Як ви бачили, відбуваються масштабні протести фермерів в Брюсселі. Нам необхідно обговорити під час Європейської Ради цю тему. Занепокоєння, які вони (фермери - ред.) мають, є частково обґрунтованими. Кліматичний перехід є ключовим пріоритетом для наших суспільств, і нам потрібно забезпечити, щоб фермери були частиною цього процесу. Вони протягом минулих років зробили величезні зусилля, та адаптувалися до нових умов, і вони мають бути учасниками цієї дискусії», - зазначив Александр Де Кроо.

Він нагадав, що ЄС має високопродуктивне сільське господарство, дуже інноваційне, із високими стандартами якості.

Читайте також: Україна хотіла б побачити на саміті у лютому консенсус серед усіх 27 країн ЄС - Стефанішина

«Ми маємо забезпечити відповідну ціну за продукти високої якості, а також зробити помірним адміністративне навантаження яке вони (фермери) несуть», - сказав керівник уряду Бельгії.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається спеціальна зустріч Європейської ради, яка, зокрема, розгляне створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-