Орбан обіцяє погодитися на допомогу Україні у €50 мільярдів від ЄС, але за однієї умови

Орбан обіцяє погодитися на допомогу Україні у €50 мільярдів від ЄС, але за однієї умови

Укрінформ
Угорщина погодиться на надання Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро терміном на чотири роки за умови щорічного перегляду програми.

Таку «компромісну» позицію своєї країни озвучив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю французькому виданню Le Point перед позачерговим засіданням Європейської ради, де, зокрема, будуть розглядати рішення про надання допомоги Україні, повідомляє Укрінформ.

«Ми вирішили зробити компромісну пропозицію: ми не погоджуємося на зміну бюджету. Ми не згодні з тим, що ми повинні дати 50 мільярдів євро, величезну суму. Ми не згодні, що ми повинні давати їх на чотири роки і так далі. Але Угорщина готова взяти участь у рішенні ЄС-27, якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи продовжувати надсилати ці гроші, чи ні. І це щорічне рішення повинно мати таку ж правову основу, як і сьогодні: воно повинно бути одноголосним», - заявив Орбан.

Він стверджує, що рішення щодо підтримки України не може бути довгостроковим, зокрема, через непевне майбутнє держави та прийдешні європейські вибори: «Ми не знаємо, що станеться в Україні в найближчі три-чотири місяці. І що буде через чотири роки. Ніхто не знає, чи будуть американці брати участь у грі, чи ні. І, нарешті, головний аргумент полягає в тому, що через п'ять місяців у Європі відбудуться вибори. Ми б повністю знехтували думкою європейців, якби сьогодні прийняли рішення, яке зобов'язало б Європу на чотири роки».

Орбан також підкреслив, що Угорщина розуміє силу такої цінності, як єдність, тож «не любить використовувати своє право вето і голосувати проти інших».

Читайте також: Орбан у справі України «залишився сам на полі бою» - Туск

Крім того, Орбан повідомив, що з нетерпінням чекає на обрання Дональда Трампа президентом США та вважає його одним із найуспішніших президентів США у зовнішній політиці: «Моє особисте переконання залишається незмінним: якби в лютому 2022 року американського президента звали Дональд Трамп, війни в Європі більше не було б. Мир має ім'я, і це ім'я - Дональд Трамп».

Раніше про план саботажу угорської економіки написала газета Financial Times, журналісти якої ознайомилися з конфіденційним документом, розробленим чиновниками ЄС.

Повідомлялося також, що у ЄС готові позбавити Угорщину права голосу, якщо Орбан знову спробує заблокувати 50 млрд євро фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Голосування щодо допомоги Україні має важливе значення як для України, так і для того, щоб ЄС дав зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що Україна має одностайну підтримку західних союзників. У грудні Орбан заблокував зусилля ЄС щодо надання допомоги Україні. Тоді він заявив, що буде готовий зняти своє вето лише в тому випадку, якщо ЄС розблокує заморожену допомогу Угорщині через порушення нею верховенства права.

Як повідомляв Укрінформ, на саміті ЄС 1 лютого Угорщина може знову накласти вето на виділення Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки, однак є три варіанти для надання фінансової допомоги без її згоди.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-