Угорщина натякнула ЄС, що може зняти вето з фінансування України на €50 мільярдів - Politico

Угорщина натякнула ЄС, що може зняти вето з фінансування України на €50 мільярдів - Politico

Укрінформ
Будапешт просигналізував Євросоюзу про готовність піти на поступки та припинити блокування довгострокового фінансування України на 50 млрд євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на дипломатів та чиновників, які говорили на умовах анонімності.

За словами джерел, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наближається до прийняття компромісу щодо використання грошей з бюджету ЄС для допомоги Україні, навіть незважаючи на те, що угода, ймовірно, не відповідає вимогам, висунутим ним після грудневого саміту лідерів ЄС, коли він заблокував чотирирічний пакет фінансування України на суму 50 мільярдів євро.

Politico нагадує, що з того часу обидві сторони беруть участь у делікатному пошуку рішення, як схвалити допомогу на саміті лідерів ЄС 1 лютого.

«Хоча досі немає згоди щодо того, які поступки запропонувати Угорщині натомість і на що вона може погодитися, ЄС тепер упевнений, що угода може бути укладена протягом наступних кількох тижнів, за словами дипломатів і офіційних осіб, які говорили з Politico на умовах анонімності через делікатний характер розмов», - йдеться у публікації.

Читайте також: Прем’єр Словаччини підтримав блокування Орбаном €50 мільярдів для України

Співрозмовник видання зазначив, що у Брюсселі з’являється відчуття, що цього разу ЄС міг «розкусити» блеф Орбана.

«Грудневий саміт став тривожним дзвінком… Кілька лідерів зрозуміли, що він (Орбан - ред.) насправді має на увазі», - сказав європейський дипломат.

Як пише видання, Єврокомісія «встановила високу планку» для виділення будь-яких коштів, сигналізуючи, що Угорщині доведеться «пройти довгий шлях», перш ніж вона зможе отримати свою частку із загального фонду, призначеного для допомоги країнам у відновленні після «економічного шоку», спричиненого пандемією.

Європейський дипломат назвав «дуже малоймовірним», що держави-члени ЄС приймуть рішення, яке дасть Угорщині «можливість регулярного шантажу».

Ще одна пропозиція Угорщини передбачає середньостроковий перегляд фінансування у 2025 році. Однак і цей варіант найсильніші прихильники Києва вважають неприйнятним, оскільки це знову «створить хаос» через 12 місяців.

За словами джерел, це суперечить логіці семирічного бюджету ЄС, який має на меті забезпечити стабільність і передбачуваність.

Співрозмовник видання зазначив, що потенційний компроміс може полягати в тому, що Єврокомісія відшкодує Угорщині витрати на виплату відсоткових ставок за кредитами, отриманими в період після пандемії.

Єврокомісія також розглядає можливість запровадження «екстреного гальма», яке дозволить будь-якій країні, що блокує фінансування України, затримати виплати і відкласти обговорення на саміті лідерів ЄС. Але в такому разі цей варіант не дозволить жодній країні-члену ЄС накласти вето на виплати.

Наголошується, що консенсус полягає в тому, що будь-який остаточний компроміс повинен включати певні поступки Угорщині, достатні для того, щоб Орбан міг заявити про певну «перемогу».

Два дипломати зазначили, що друге вето на фінансування України спонукатиме столиці ЄС закликати до так званої процедури статті 7, аби призупинити право голосу Угорщини в Європейській Раді.

Читайте також: Угорщина висунула умову розблокування €50 мільярдів для України - Politico

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний саміт ЄС із затвердження поправок до багаторічного бюджету на 2024-2027 роки, які включають створення Українського фонду на €50 мільярдів, відбудеться 1 лютого.

Під час Європейської ради 14-15 грудня лідери європейських країн не змогли прийняти рішення щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що передбачає виділення Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро. Це рішення було заблоковане Угорщиною. Тому лідери погодилися продовжити обговорення бюджету під час спеціального саміту на початку 2024 року.

У вівторок прем’єр-міністр Угорщини вкотре підтвердив небажання схвалювати чотирирічну програму макрофінансової підтримки для України у розмірі 50 мільярдів євро, стверджуючи, ніби така допомога «може шкодити бюджету ЄС».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-