Прем’єр Словаччини підтримав блокування Орбаном €50 мільярдів для України

Прем’єр Словаччини підтримав блокування Орбаном €50 мільярдів для України

Укрінформ
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтримав позицію свого угорського колеги Віктора Орбана щодо необхідності переробити план Європейського Союзу про фінансову допомогу Україні на €50 мільярдів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР.

Після двосторонніх переговорів у Будапешті прем’єр Словаччини погодився з двома позиціями Віктора Орбана: ЄС не повинен фінансувати запланований пакет допомоги Україні на €50 мільярдів зі спільного бюджету, і війну неможливо вирішити військовим шляхом.

«Ми дуже уважно вислухали пропозиції, які прем’єр-міністр (Орбан – ред.) вже висунув щодо перегляду бюджету та допомоги Україні, і повторюю, що вважаємо їх раціональними і розумними», — заявив Фіцо.

Він підтримав рекомендацію Орбана щодо розділення фінансування на чотири транші, які можна було б щоразу змінювати й блокувати.

Читайте також: У Словаччині пройшов багатотисячний мітинг проти уряду Фіцо

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний саміт ЄС із затвердження поправок до багаторічного бюджету на 2024-2027 роки, які включають створення Українського фонду на €50 мільярдів, відбудеться 1 лютого.

Під час Європейської ради 14-15 грудня лідери європейських країн не змогли прийняти рішення щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що передбачає виділення Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро. Це рішення було заблоковане Угорщиною. Тому лідери погодилися продовжити обговорення бюджету під час спеціального саміту на початку 2024 року.

У вівторок прем’єр-міністр Угорщини укотре підтвердив небажання схвалювати чотирирічну програму макрофінансової підтримки для України у розмірі 50 мільярдів євро, стверджуючи, ніби така допомога "може шкодити бюджету ЄС".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-