Протокол НАЗК щодо Шмигаля направили до Печерського суду

Протокол НАЗК щодо Шмигаля направили до Печерського суду

Ексклюзив
Укрінформ
Матеріали за протоколом стосовно Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, складеним Національним агентством з питань запобігання корупції щодо розголошення інформації про викривача, направлені до Печерського районного суду міста Києва.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

“До Печерського районного суду направили протокол стосовно Прем’єр-міністра, тому що уряд у Печерському районі міста Києва. Національне агентство два роки наполягає, щоб протоколи щодо посадовців, для того щоб унеможливити тиск на суддів, мають бути передані до Вищого антикорупційного суду, але, на жаль, поки ні Національне антикорупційне бюро, ні Вищий антикорупційний суд не готові взяти на себе відповідальність і не погоджують такий законопроєкт”, - сказав Новіков.

На брифінгу, присвяченому результатам діяльності НАЗК за 2020–2023 роки та завершенню каденції голови НАЗК, Новіков прокоментував репліку міністра юстиції Дениса Малюськи, який назвав протокол НАЗК таким, що "дискредитує всю антикорупційну систему" та “складений людиною, яка перебуває на посаді останні дні та не має жодних шансів довести справу до кінця”.

“Хочу сказати, що тут не може бути мови про недоведення справи до кінця, оскільки роль Національного агентства завершується на моменті підписання і спрямування протоколу до суду... Далі в нас вже немає ніяких повноважень у самому процесі. Далі Офіс генерального прокурора підтримує цей протокол.., і суд приймає рішення незалежно від Національного агентства”, - зауважив Новіков.

Він також наголосив, що пріоритетом діяльності Національного агентства є "розбудова культури викривання”.

“І це не просто так. У своїй програмі у 2019 році Президент Зеленський... визначив, що ми маємо не боротися з корупцією, а побороти її. І прямо в розділі програми Президента зазначено, що кожен викривач буде захищений і отримає винагороду в розмірі 10% предмету корупційного злочину. Лише восени були постановлені й набрали чинності перші рішення Вищого антикорупційного суду про виплату винагороди викривача. Вже три місяці Національне агентство працює над тим, щоб уряд здійснив виплату цих коштів”, - сказав голова НАЗК.

Читайте також: НАЗК склало протокол на Шмигаля через розголошення інформації про викривача

При цьому, за словами Новікова, НАЗК з’ясувало, що "і сам уряд в окремих випадках... порушує права викривачів”.

“За цими фактами з вересня ми проводили перевірку. У грудні внесли приписи Прем’єр-міністру про проведення службового розслідування відносно керівника КРАІЛ (Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей — ред.), керівнику КРАІЛ - про проведення службового розслідування стосовно осіб, які чинять тиск на викривача. Не отримавши відповіді на ці приписи, ми відправили Прем’єр-міністру запит”, - зазначив Новіков.

Однак, за його словами, глава уряду "не з’явився для надання пояснення". Закон же у таких випадках передбачає, що "ми змушені скласти протокол на підставі наявних матеріалів і направити його до суду", наголосив голова НАЗК.

Читайте також: У Кабміні назвали маніпуляцією звинувачення НАЗК на адресу Шмигаля

Як повідомлялося, минулого тижня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав протокол стосовно Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через незаконне розголошення інформації про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що протокол Національного агентства з питань запобігання корупції на Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо розголошення даних про викривача має низьку юридичну цінність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-