НАЗК склало протокол на Шмигаля через розголошення інформації про викривача

НАЗК склало протокол на Шмигаля через розголошення інформації про викривача

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав протокол стосовно Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через незаконне розголошення інформації про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У Нацагентстві зазначили, що очільник уряду, попередньо розглянувши повідомлення про корупцію від викривача, а саме: працівника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), дав доручення відповідним посадовим особам опрацювати таке повідомлення і за результатами поінформувати заявника та Кабінет міністрів.

«При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося. Дізнавшись про це, посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача. Однак, відповідно до законодавства, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. Встановивши факт таких дій, НАЗК склало протокол стосовно голови КРАІЛ 5 січня 2024 року», - йдеться у повідомленні.

У НАЗК вважають, що Прем’єр-міністр вчинив адміністративне правопорушення, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків.

Згідно з повідомленням, НАЗК запросило главу уряду для ознайомлення з протоколом на 10 січня 2024 року, але він не з'явився в зазначений термін та не повідомив про причини неявки.

У зв’язку з цим відомство скерувало протокол для розгляду до суду за місцем вчинення правопорушення. Якщо суд визнає Шмигаля винним у вчиненні адміністративного правопорушення, то на посадовця буде накладено штраф з позбавленням права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей стосовно нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, вказали у НАЗК.

Читайте також: НАЗК підготувало рекомендації, як усунути корупційні ризики у військово-лікарських комісіях

Як повідомлялося, 9 січня НАЗК винесло Шмигалю припис за те, що Кабінет міністр не передав 131 постанову для проведення антикорупційної експертизи.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-