Арахамія: Терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до ВР не обговорювалися

Арахамія: Терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до ВР не обговорювалися

Укрінформ
Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що не обговорювалися терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до парламенту, але запевнив, що Верховна Рада збереться для його розгляду в будь-який день.

Про це він сказав у ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Ми не обговорювали терміни. Ми сказали так, що ми розуміємо, якщо військовим потрібно, ми зберемося в будь-який день чи вночі. Якщо потрібно, ми всі зберемося, і всі будемо голосувати. Просто дайте якісний документ”, - сказав Арахамія, відповідаючи на запитання щодо терміну, впродовж якого Кабінет міністрів має знову подати до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

За його словами, спосіб мобілізації, який був запропонований у першій версії законопроєкту, “не влаштовує багато політсил”.

“Тому ми вирішили повернути цей законопроєкт до їх ініціаторів, щоб вони разом з військовими напрацювали в Кабміні нове рішення. Надали їм ці пропозиції, які ми за ці 5 днів напрацювали, сказали — от наші пропозиції, рекомендації і таке інше, і кажемо: давайте ви напрацюйте, приходьте до нас з іншим якимось форматом, тому що той формат, який запропонували, він не має підтримки ані в суспільстві, ані в парламенті”, - додав депутат.

На уточнення, які пропозиції надав профільний комітет, Арахамія відповів, що таких було багато.

Читайте також: Міноборони вже підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію - Умєров

“Наприклад, питання мобілізації транспорту у ФОПів. Ми сказали, що такого не може бути. Ми сказали про інвалідів, що ми не допустимо того, щоб інваліди ІІІ групи могли іти до призову, тому що там багато людей, які не мають одного з органів чи хворі на туберкульоз. Навіщо це в армії? Там безліч питань, там насправді дуже багато питань. Питання стосовно повістки по електронній пошті. Взагалі не можна обговорювати, яким чином, надіславши повістку, потім починається кримінальна відповідальність за ухиляння, хоча людина може просто не мати такого доступу. Тобто таких питань дуже-дуже багато”, - розповів депутат.

Водночас він зауважив, що правила мобілізації треба змінювати, “але змінювати їх так, щоб були дотримані і права людини, і всі інші чинні закони, які зараз працюють в Україні”.

Як повідомлялося, напередодні урядовий законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби повернули на доопрацювання.

25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-