Перевірка Єврокомісією законів України може затягнутися до початку переговорів про вступ

Перевірка Єврокомісією законів України може затягнутися до початку переговорів про вступ

Укрінформ
Єврокомісія зважає на початок скринінгу законодавства України, виходячи з рішень Євроради щодо початку переговорів з Україною про входження до ЄС, зокрема аналізує закони України,  ухвалені на виконання рекомендацій Єврокомісії та на основі імплементації яких Рада ЄС має сформувати рамкові угоди про переговори з Україною.

Про це у Брюсселі заявила речниця Європейської комісії Ана Пісонеро.

Саме так вона відповіла на запитання кореспондента Укрінформу щодо термінів початку скринінгу українського законодавства на відповідність європейському Acquis communautaire, і чи встигне Єврокомісія провести такий скринінг до березня, коли мають розпочатися міждержавні переговори про членство України в ЄС.

«Що я можу вам сказати зараз – це те, що Європейська комісія зважає, коли розпочати роботу над наступними кроками, відповідно до висновків Європейської ради», - зазначила речниця.

Відповідаючи на уточнюючі запитання журналістів, чи має процес скринінгу розпочатися до формування рамкових умов для переговорів між ЄС і Україною, або чекати до початку таких переговорів, Пісонеро не дала прямої відповіді, але послалася на досвід переговорів ЄС із Північною Македонією й Албанією, коли рішення про проведення скринінгу законодавства було прийнято під час першого раунду міждержавних переговорів.

«Ми зараз дивимося, яким чином організувати свою роботу та якими мають бути наступні кроки. Формально говорячи, у випадку з Албанією та Північною Македонією процес скринінгу розпочався після того, як відбулася перша міжурядова конференція. Тож зараз ми готуємося до наступних кроків, відповідно до висновків Європейської ради, яка доручила Раді ЄС ухвалити рамкові умови для переговорів, щойно Україна виконає кроки, які залишаються. Тож ми працюємо відповідно до висновків Європейської ради», - сказала речниця Єврокомісії.

При цьому вона заперечила припущення, що Єврокомісія «не квапиться» з початком скринінгу, зазначила, що рік лише розпочався, та підтвердила історичне значення рішення лідерів ЄС про початок переговорів з Україною про членство.

«Ми готові поінформувати Раду ЄС, якщо необхідно, щойно всі кроки будуть зроблені, тож підготовча робота з нашого боку триває», - зазначила Пісонеро.

Вона нагадала, що Український парламент у процесі підготовки до входження України в ЄС прийняв низку законодавчих актів, на виконання визначених Єврокомісією рекомендацій, включаючи комплектування НАБУ, декларування та захист прав меншин, створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, добір суддів та боротьба із контрабандою.

«Очевидно, що ми вітали ці зусилля української влади. Зараз ми аналізуємо зміст (цих законодавчих актів – ред.), і будемо інформувати (Раду ЄС – ред.), щойно всі кроки будуть зроблені», - сказала речниця.

Читайте також: Близько 3 000 актів треба імплементувати для гармонізації із законодавством ЄС - Мін'юст

Як повідомлялося, Європейська рада під час саміту 14-15 грудня 2023 року прийняла історичне рішення розпочати переговори з Україною про входження до ЄС та доручила Раді ЄС сформувати рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації Єврокомісії в процесі розширення ЄС.

Скринінг законодавства країни-кандидата зазвичай є тривалим двоетапним процесом, коли спочатку представники ЄС звіряють національне законодавство країни-кандидата із законодавством ЄС, а потім, на другому етапі, перевіряють ефективність дій влади цієї країни по усуненню існуючих розбіжностей. Така процедура є обов’язковою в процесі входження країни до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-