Близько 3 000 актів треба імплементувати для гармонізації із законодавством ЄС - Мін'юст

Близько 3 000 актів треба імплементувати для гармонізації із законодавством ЄС - Мін'юст

Укрінформ
Україна розпочала переговорний процес про вступ до ЄС, наше завдання - привести у відповідність наші інституції, і для цього треба імплементувати близько 3 тисяч актів.

Про це повідомила в коментарі Укрінформу заступниця міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак.

“Сьогодні Україна розпочала переговорний процес про вступ до ЄС, і у нас будуть нові зобов'язання, і ми отримаємо навесні переговорну рамку, яка буде містити величезну кількість актів, які треба імплементувати, а також рекомендації і завдання з приведення у відповідність наших інституцій.

Крім того, Україна отримала так званий звіт з розширення, який містить більш як 100 рекомендацій, що має виконати Україна до наступного звітного періоду — це червень наступного року. Наступного року ми отримаємо новий звіт з розширення. Тобто ми маємо займатись і виконанням цих рекомендацій”, - пояснила Сугак.

За її словами, на сьогодні уряд працює над планом заходів з виконання, який міститиме чіткі цілі, завдання, терміни та перелік відповідальних органів, які будуть зобов'язані це робити.

Тобто, держава-кандидат має виконати рекомендації за 6 кластерами та 35 переговорними розділами. Міністерство юстиції відповідальне за координацію та імплементацію двох переговорних розділів. Це правосуддя і юстиція, свобода та безпека. “Ці розділи входять у кластер, якій відкривається першим з початку переговорного процесу і закривається останнім”, - сказала заступниця міністра юстиції.

Тому, за словами Сугак, це важливий блок — посилення реформ у рамках верховенства права, удосконалення законодавства у рамках правосуддя, боротьба з корупцією, захист прав людини, тобто йдеться про глобальні політичні реформи, які має здійснити країна.

Заступниця міністра юстиції наголосила, що Україна стала першою країною, яка розпочала самоперевірку відповідності власних правових актів праву ЄС. Близько 28 тисяч актів ЄС було проаналізовано органами державної влади, за результатами яких дійшли висновку, що близько 3 тисяч актів нам треба ще імплементувати.

Сугак повідомила, що Мін’юст залучає до співпраці велику кількість органів для розробки того чи іншого законодавчого акту, зокрема європейських партнерів і громадськість. ”З одного боку ми маємо велику кількість ідей, але не завжди ми можемо знайти швидко консенсус. Безумовно якісне законодавство - це база, це складова, але його імплементація - це не простіше завдання, це навіть іноді складніше”.

Кожна країна, яка отримала статус кандидата, рухалась з різною швидкістю, зараз усе залежить лише від України. “Ми усвідомлюємо, що здійснювати реформи в час війни складно, але я хочу відзначити: через те, що Україна у війні, ми ніколи не просили поблажок. Ми рухаємося за загальною рамкою і виконуємо добросовісно і належно наші зобов'язання перед європейськими партнерами”, - підкреслила Сугак.

Читайте також: Україна не «зависне» у переговорах про вступ до ЄС на десятиліття - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, Європейська рада оприлюднила висновки саміту щодо України, розширення й реформ, в яких міститься документальне підтвердження рішення глав держав та урядів Євросоюзу розпочати переговори про членство в ЄС з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-