НАЗК підготувало рекомендації, як усунути корупційні ризики у військово-лікарських комісіях

НАЗК підготувало рекомендації, як усунути корупційні ризики у військово-лікарських комісіях

Укрінформ
Корупційними чинниками у роботі військово-лікарських комісій є невизначеність строку видачі висновку ВЛК, паперовий документообіг тощо.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Новікова, нещодавно кількість ВЛК була збільшена майже вдвічі, і через недосконале регулювання корупція в їхній роботі може збільшитись удвічі.

«Які найбільш корумповані фактори? По-перше, не визначено чіткого строку, протягом якого має бути сформований відповідний висновок ВЛК. По-друге, не визначено чітко критерії, за якими хвороба буде пов’язана з участю у діях із захисту Батьківщини. По-третє, окремі хвороби, які встановлювали в наших перевірках, взагалі є дивною підставою для видачі відповідних висновків», - зазначив Новіков.

За його словами, четвертий, найголовніший чинник - це те, що весь документообіг паперовий. «А це значить, що будь-які документи на будь-якій стадії можна замінити, підробити і не залишається цифрового сліду, і це створює величезний простір для корупції», - констатував очільник НАЗК.

Він зазначив, що всі корупційні ризики будуть деталізовані.

Читайте також: НАЗК назвало 20 найпоширеніших корупційних ризиків у роботі військово-лікарських комісій

«НАЗК підготовлено конкретні рекомендації для усунення корупційних ризиків, які забезпечать ситуацію, за якої отримати корупційним шляхом або отримати підробний висновок ВЛК буде неможливо. Це цифровізація, це чітке визначення критеріїв, які хвороби можуть бути підставою для видачі висновку ВЛК. По-третє, це чітке визначення, які саме лікувальні заклади можуть створювати ВЛК, бо на сьогодні це питання також не врегульоване», - зазначив керівник відомства.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває реформа ВЛК та МСЕК. Зокрема, у травні 2023 року в Програмі медичних гарантій був запроваджений пакет, який дозволяє пройти медичні огляди військовозобов’язаних у цивільних закладах охорони здоров’я. Національна служба здоров‘я України оплачує закладу надання таких послуг.

6 грудня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час наради наголосив на необхідності прискорення реформи військово-лікарських комісій та медико-соціальної експертної комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-