Повернення депортованих українських дітей є пріоритетом ПАРЄ - віцепрезидентка

Повернення депортованих українських дітей є пріоритетом ПАРЄ - віцепрезидентка

Ексклюзив
Укрінформ
У Парижі відбулися слухання ПАРЄ щодо ситуації з українськими дітьми, які наразі перебувають у країнах-членах Ради Європи, а також з питання депортації та примусового переміщення українських дітей Росією.

Питання, про які йшлося на слуханнях, прокоментувала віцепрезидентка ПАРЄ Олена Хоменко в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.

«Європейські колеги дуже близько сприймають проблеми українських дітей та рішуче налаштовані на допомогу. Звісно, сьогоднішнє засідання спеціального комітету - це лише початок, адже проблем дуже багато. Комітет визначив напрями роботи, і одним з основних є повернення депортованих українських дітей. Для цього потрібно, щоб наші міжнародні партнери посилювали санкційний тиск», - заявила віцепрезидентка ПАРЄ, коментуючи другу половину засідання, присвяченого саме цій проблемі.

«Над викраденням дітей працює ціла злочинна система, і всі причетні мають бути притягнені до відповідальності», - підкреслила вона.

На думку Хоменко, потрібно, аби більше країн почали активно брати участь у процесі повернення дітей та їх ідентифікації. «Наші спікери озвучили конкретні кроки, які потрібні Україні від міжнародної спільноти. Вірю, що ПАРЄ зможе стати потужною платформою для фасилітації повернення наших дітей», - сказала Хоменко.

Читайте також: Зеленський на зустрічі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей - потрібні швидкі дії

На відкритті спеціального засідання в Парижі президент ПАРЄ Тіні Кокс сказав, що йому би дуже хотілось, «щоб Асамблея знайшла рішення, як ми можемо допомогти повернути дітей, вивезених з України. Ми також хочемо полегшити життя дітям, які залишаються в Україні».

Хоменко закликала скористатися усіма можливостями Асамблеї, аби створити реальні інструменти для допомоги українським дітям.

Уся друга половина зустрічі була присвячена українським дітям, депортованим або примусово переміщеним до Російської Федерації, Білорусі або на тимчасово окуповані РФ території.

Українську владу на засіданні представляли також Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та заступник Генерального прокурора Вікторія Литвинова.

Читайте також: У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

Як повідомлялося, ранкова частина слухань ПАРЄ була присвячена проблемам дітей, які залишаються в Україні або були вивезені до країн Євросоюзу, натомість у вечірній частині, у якій головувала Хоменко, йшлося саме про дітей, депортованих або примусово переміщених до Російської Федерації, Білорусі або на тимчасово окуповані РФ території.

Як повідомлялось, у квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію РФ та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин. Відповідну резолюцію ухвалили на весняній сесії ПАРЄ.

Фото: Лідія Таран, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-