€50 мільярдів для України: Шольц переконаний, що у січні вдасться досягнути згоди

€50 мільярдів для України: Шольц переконаний, що у січні вдасться досягнути згоди

Укрінформ
Єврорада надіслала потужний сигнал підтримки України попри те, що глави держав та урядів не змогли ухвалити поправки до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачають, зокрема, створення Українського фонду в обсязі €50 мільярдів для бюджетної підтримки України в умовах війни та її повоєнного відновлення.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на пресконференції за результатами зустрічі лідерів ЄС, передає кореспондентка Укрінформу.

«Європейська Рада прийняла історичне рішення. Як Європейський Союз, ми вирішили почати переговори про вступ з Україною та Молдовою. Це сильний знак підтримки та чіткої перспективи для цих країн… Україна не лише зробила великий крок вперед на шляху до ЄС, але може й надалі розраховувати на підтримку Європейського союзу», - сказав Шольц.

Він зазначив, що російський президент тільки й чекає, коли Європа ослабне, він робить ставку на те, що в європейських країнах ослабне готовність підтримувати Україну.

«Але він глибоко помиляється, тому що ми будемо робити те, що потрібно для України, доки це буде потрібно», - запевнив Шольц.

Читайте також: Зеленський подякував Шольцу за його особисті зусилля та лідерську роль ФРН у підтримці України

Говорячи про бюджет, він зауважив, що лідери ЄС знайшли дуже конкретне рішення щодо подальших фінансових рамок. Його підтримали 26 держав-членів. Воно передбачає довгострокову фінансову підтримку для України до €50 мільярдів у вигляді позик і грантів протягом наступних чотирьох років.

«€50 мільярдів передбачено в проєкті, і з огляду на великі економічні виклики, з якими стикається Україна, а також з огляду на необхідність організації власної оборони, звичайно, можна передбачити, що вони знадобляться. Отже, план - що частина буде дотацією до бюджету України, а інша частина буде прив’язана до кредитів ЄС», - пояснив канцлер.

Він висловив переконання, що коли глави держав і урядів зустрінуться у Брюсселі в січні наступного року, вдасться досягнути згоди. І додав, що в Європи є також інші способи допомогти Україні, тому «грошей буде не менше». Це Шольц також назвав дуже сильним сигналом єдності Європейського Союзу.

«Я впевнений, що ніхто в Кремлі не повинен мати ілюзій. Буде рішення, яке забезпечить необхідні фінансові ресурси для України. Тому це теж потужний сигнал Кремлю», - підкреслив він.

Читайте також: Бюджет ЄС: речниця Мішеля каже, що серед лідерів є широка підтримка допомоги Україні

При цьому політик торкнувся теми необхідності внутрішнього реформування Європейського союзу, якщо той хоче приймати нових членів і залишатися функціональним.

Як повідомлялося, 14 грудня Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, та висловила потужну підтримку та солідарність з Україною у її боротьбі проти російської агресії.

Водночас за підсумками дискусії в ніч на 15 грудня глави держав та урядів не змогли досягти консенсусу та ухвалити поправки до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачають, зокрема, створення Українського фонду в обсязі €50 мільярдів для бюджетної підтримки України в умовах війни, та для створення умов для її повоєнного відновлення. Розгляд цього питання європейські лідери перенесли на початок наступного року.

Фото: Deutscher Bundestag

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-