Новий посол Польщі відкидає можливість розвороту Варшави у політиці щодо Києва

Новий посол Польщі відкидає можливість розвороту Варшави у політиці щодо Києва

Укрінформ
Новий посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи переконаний, що розвороту Варшави у політиці щодо Києва не буде - підтримка України продовжуватиметься.

Про це він сказав в інтерв'ю Українському радіо, передає Укрінформ.

Зокрема, Ґузи зазначив, що сьогодні, 12 грудня, офіційно розпочинає своє перебування в Україні. Але повноцінно він почне виконання своїх обов'язків після вручення вірчих грамот Президентові України Володимиру Зеленському.

«Це може зайняти деякий час. Але я довго готувався до цієї роботи, тому маю певне уявлення про те, що я повинен робити. Звичайно, важливо пам'ятати, що в Польщі відбувається зміна влади, тому постає питання зовнішньої політики, зокрема політики щодо України, яку проводитиме не тільки Президент, який продовжує виконувати свої обов'язки, але й новий уряд, сформований опозицією. В одному я впевнений - це буде політика підтримки України. Як вона буде виражатися - залежить від нових людей, які з'являться в Міністерстві закордонних справ, в уряді Польщі», - заявив посол.

Водночас, припускає він, у цій політиці буде спадковість, і з цієї причини, серед іншого, він погодився обійняти посаду до виборів.

Читайте також: Прем’єр утретє: новий уряд Туска і політика щодо України

«Я був упевнений, що це має сенс, що не буде розвороту в політиці щодо України і що позитивна частина польської зовнішньої політики буде реалізована. Я братиму в цьому участь», - сказав Гузи.

Він також відзначив спільність між українцями і поляками, що «об'єднує нас більше, ніж так звані інтереси, політичні відносини, які часто змінюються».

«Ми перебуваємо в одній частині Європи, яка має свій власний історичний досвід, відмінний від Заходу. Це є основою спільності, яка існує між поляками та українцями і яка так спонтанно проявилася, коли почалася війна», - сказав посол. При цьому він нагадав про надання допомоги українським біженцям, які тікали з країни від війни, зазначивши, що це була не лише державна політика, а це була реакція суспільства Польщі.

«І це той фундамент, на якому має базуватися зовнішня політика, яка буде переформатована чи модифікована. Ми повинні розуміти, по один бік кордону і по інший, що ми маємо спільність долі. І ця спільність об'єднує нас більше, ніж так звані інтереси, політичні відносини, які часто змінюються. Я маю на увазі наші непрості польські відносини із Заходом, тому що дуже часто з Польщею поводилися, а з Україною тим більше, як з країною на периферії Європи. А для нас Європа не закінчується ні на Одрі, ні на Бузі. Вона закінчується десь на кордоні з Росією», - зазначив посол Польщі.

Читайте також: Польські перевізники завершили блокування пункту пропуску «Дорогуськ - Ягодин»

Як повідомляв Укрінформ, Польща у жовтні призначила Ярослава Гузи послом в Україні. 

Сейм Польщі 11 грудня обрав новим главою польського уряду Дональда Туска.

Фото: Agnieszka Romaszewska/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-