Європа має зараз допомогти Україні, щоб не воювати з Росією в майбутньому - глава МЗС Чехії

Європа має зараз допомогти Україні, щоб не воювати з Росією в майбутньому - глава МЗС Чехії

Укрінформ
Європа має зараз допомогти Україні у будь-який можливий спосіб, щоб уникнути збільшення загрози військового зіткнення з Росією в майбутньому.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський в інтерв’ю «РБК-Україна», передає Укрінформ.

«Я буду дуже відвертим: навіть якщо ми зараз припинимо підтримку України та Україна зазнає невдачі, ми як Європа, як європейська спільнота, як трансатлантична спільнота, зіткнемося з Росією ще ближче. Тому нам потрібно допомогти Україні у будь-який можливий спосіб», - сказав Ліпавський.

Він додав, що «величезне завдання» європейських партнерів - відправити та забезпечити цю допомогу.

«І знову ж таки, навіть якби ми не відправляли її в Україну, за кілька років Росія вигадає щось нове, і це залишиться загрозою європейській безпеці. Тож нам потрібно зробити це зараз. Це на благо України, на наше благо, і це буде дуже велике завдання», - наголосив глава МЗС Чехії.

За словами Ліпавського, наразі очевидно, що війна рухається у бік війни на виснаження, коли сили країн вирівнюються. У цьому контексті він зауважив, що Росія має ресурси і готова витратити багато людських життів.

«На нас завдання надати достатньо військової техніки для вас, українців, які воюють з росіянами. Отже, це буде головним завданням наступного року, і воно має стати частиною нашої стратегії протидії шкідливому впливу Росії в Європі», - вважає дипломат.

Читайте також: Президент Чехії припускає, що 2024 рік буде важчим для України

Він також зазначив, що російська стратегія свідчить про наявність загрози і для країн-членів НАТО.

«Вони (росіяни. – ред.) мають плани створення величезних армій. Тож щодо цього Україна - лише один епізод у набагато ширшій схемі. І в цьому контексті будь-яка допомога Україні має сенс. І я весь час це лобіюю», - запевнив Ліпавський.

Як повідомлялося, Велика Британія та Норвегія створили морську коаліцію для підтримки України.

Фото: Pirátská strana

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-