Доля ОБСЄ вирішуватиметься у наступні тижні - представниця української делегації

Доля ОБСЄ вирішуватиметься у наступні тижні - представниця української делегації

Укрінформ
Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Парламентська асамблея якої триває в Єревані, знаходиться в кризі, зокрема через блокування Росією бюджету на наступний рік.

Про це розповіла член української делегації народна депутатка Євгенія Кравчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз, напевне, найглибша точка кризи ОБСЄ, оскільки Росія заблокувала бюджет, а також не погоджується з президентством Естонії на 2024 рік», - пояснила Кравчук.

Тож фактично доля організації буде вирішуватися на міністерській зустрічі ОБСЄ в Скоп'є (Північна Македонія), що розпочнеться 30 листопада. Там мають розглядати вихід із цієї ситуації.

Читайте також: Вірменія та Україна - у фокусі осінньої сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ

Згідно з правилами ОБСЄ, на міністерській зустрічі повинні бути присутні всі 57 країн-членів. Статут ОБСЄ також не передбачає можливості виключити країну із членів організації, попри порушення нею міжнародних законів.

В ОБСЄ діє правило консенсусу, тож фактично всі інші члени організації є його заручниками. "Тобто якщо одна країна проти, то вона фактично блокує всі рішення, як раніше Росія заблокувала моніторингову місію в Україні, так само вона планує, за деякою інформацією, заблокувати і моніторингову місію в Молдові на наступний рік», - уточнила Кравчук.

За словами депутата, «українська делегація працює якраз над тим, щоб внести зміни до правил та процедур, змінити регламент, щоб можна було виключити країну, яка почала повномасштабну агресію щодо іншої країни члена ОБСЄ».

Це засідання Парламентської асамблеї в Єревані також стало першим, на яке росіяни не прибули з власної волі, попри те, що ця країна має безвізовий режим з Вірменією.

Читайте також: Цимбалюк в ОБСЄ: Скільки смертей українців коштує помилування від Путіна?

«Вони просто не приїхали, бо відчувають, що втрачають свій плив. Але водночас у нас є підозри, що їм вигідно розвалити організацію, оскільки в наступному році в них так звані вибори і підрозділ ОБСЄ, який займається моніторингом виборів, може подати не таку інформацію, як їм потрібно», - вважає Кравчук.

На попередні зустрічі членів асамблеї такі країни як Канада, Польща, Велика Британія, відмовляли росіянам у візах.

Як повідомлялося, щорічна зустріч міністрів закордонних справ 57 країн-учасниць ОБСЄ відбудеться на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Північної Македонії Буяра Османі.

Читайте також: Росія досі мститься херсонцям за те, що не прийняли загарбників - Україна в ОБСЄ

Рада міністрів закордонних справ – центральний директивний і керівний орган Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Вона є підсумковим заходом ОБСЄ високого рівня, який має на меті здійснити огляд діяльності Організації за рік та визначити стратегічні орієнтири на наступний рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-