Росія досі мститься херсонцям за те, що не прийняли загарбників - Україна в ОБСЄ

Росія досі мститься херсонцям за те, що не прийняли загарбників - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Навіть через рік після звільнення Херсона Росія продовжує мститися жителям міста за те, що зустрічали загарбників акціями протесту та українськими прапорами.

Як передає Укрінформ, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

"11 листопада виповнився рік з дня звільнення Херсона. Це місто стоїть окремо як символ опору російській окупації та як демонстрація провальних планів Москви. Навіть через рік після цього Росія все ще хоче помститися людям, які зустріли російських загарбників з українськими прапорами та вимогами залишити місто", - сказав він.

Цимбалюк розповів, що навіть через рік Росія продовжує засипати звільнену Херсонщину ракетами, бомбами та снарядами, навівши лише кілька прикладів останніх обстрілів з боку російських військ.

Читайте також: Росіяни від початку війни вбили понад тисячу жителів Херсонщини - прокуратура

"Лише 14 листопада Херсонська область була обстріляна 81 раз, 571 снаряд було випущено з різних видів зброї. 12 листопада росіяни серйозно пошкодили бібліотеку ім. Гончара в Херсоні… 13 листопада центр Херсона знову зазнав потужного обстрілу, близько 10 людей отримали поранення, щонайменше двоє загинули. Під час обстрілу постраждала лікарня. Це ще одне нагадування про геноцидні наміри Москви щодо України", - заявив український посол.

Він додав, що того ж дня, 13 листопада, російський снаряд влучив в автомобіль на дорозі під Херсоном: "Постраждала двомісячна дитина. Її дідусь згорів заживо в машині, а мати отримала важкі поранення. Як бачимо, кожен день Росія приносить біль і страждання українським сім'ям".

Водночас, зазначив очільник української місії в ОБСЄ, Херсон демонструє, що російська окупація – це тимчасове явище.

Читайте також: Як живе знаменитий Гліб та інші діти Херсона через рік після звільнення

"Сьогодні Москва намагається підірвати нашу віру в те, що свободу і демократію можна відстояти на полі бою. Вони хочуть переконати нас, що єдиний вихід - це "прийняти реальність на місцях". Однак нагадаю, що окупація Херсона тривала 255 днів. І це доводить, що Росія ніколи не приходить "назавжди", скільки б разів не повторювали тут російські дипломати. Це доводить, що Росію можна перемогти або витіснити. У Росії немає іншого виходу, окрім як піти з української території, як це передбачено українською Формулою миру", - заявив Цимбалюк.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 16 листопада внаслідок російського обстрілу Херсона загинула 75-річна жінка. Ще восьмеро містян, серед яких 15-річна дівчина, дістали травми різного ступеня тяжкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-