Кулеба навів приклади, коли РФ порушувала домовленості після переговорів за останні 30 років

Кулеба навів приклади, коли РФ порушувала домовленості після переговорів за останні 30 років

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба навів сім прикладів порушення Росією домовленостей у результаті переговорів протягом попередніх 30 років.

Про це глава української дипломатії написав у соцмережі Х, передає Укрінформ.

"Будапештський меморандум 1994 року. Росія погодилася "поважати незалежність, суверенітет і існуючі кордони України", а також "утримуватися від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України". Порушений російським вторгненням у Крим у 2014 році”, – навів перший приклад міністр.

Далі глава МЗС згадав російсько-український договорів про дружбу 1997 році, в якому Росія погодилася поважати територіальну цілісність України; Стамбульський саміт ОБСЄ в 1999 році, в якому Росія зобовʼязувалася вивести свої війська з Придністров’я у Молдові та з Грузії до кінця 2002 року і "чого так і не сталося". Кулеба згадав й Угоду про припинення вогню з Грузією 2008 року, коли Росія погодилася на відхід своїх військ на лінію до початку бойових дій, але цього ніколи не відбулося.

Читайте також: Міжнародна спільнота не повинна тиснути на Україну щодо переговорів з РФ – посол Японії

"Іловайський "зелений коридор" у серпні 2014 року та інші "гуманітарні" коридори смерті. Росія обіцяла вивести українські війська з оточеного Іловайська на сході України, але натомість відкрила вогонь і вбила 366 українських військових. У наступні роки Росія атакувала численні гуманітарні коридори в Сирії", – підкреслив Кулеба.

"Мінські" домовленості 2014 і 2015 років. Росія погодилася припинити вогонь на сході України. Було 200 раундів переговорів і 20 спроб домогтися припинення вогню, всі з яких російська сторона негайно порушила. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну", – додав він.

Міністр також нагадав про односторонню відмову Росії від Чорноморської зернової ініціативи від 2022 року, відзначивши, що згадав лише угоди щодо вирішення конкретних проблем і конфліктів.

"Я вже не кажу про майже 400 міжнародних договорів, які Росія порушила з 2014 року. Тут немає з чого робити висновків, окрім того, що ніхто не може всерйоз вживати слова "Росія" і "переговори" в одній фразі", – підсумував глава МЗС.

Читайте також: Зеленський: На мене ніхто не тисне, щоб Україна сіла за стіл переговорів із Росією

Кулеба назвав російського диктатора Володимира Путіна звичайним брехуном, який пообіцяв міжнародним лідерам не нападати на Україну за кілька днів до свого вторгнення в лютому 2022 року. На його переконання, російська тактика залишалася послідовною у своїх численних війнах протягом останніх трьох десятиліть: "убивай, хапай, бреши і заперечуй".

"Чому хтось щиро вірить, що Росія 2023 року чимось відрізняється від Росії 1994, 1997, 1999, 2008, 2014, 2015 і 2022 років?" – запитав у підсумку міністр закордонних справ.

Як повідомлялося, в Офісі Президента заявляють, що переговори з РФ неможливі, тому що Росія хоче лише капітуляції України, незалежно від того, що мається на увазі під перемовинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-