В Україну прибуде місія ЄС для обговорення гарантій безпеки

В Україну прибуде місія ЄС для обговорення гарантій безпеки

Оновлено
Укрінформ
На початку грудня в Україну прибуде делегація Європейського Союзу, яка представить пропозиції щодо гарантій безпеки для України, розроблені за дорученням Євроради.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили нашу військову підтримку та безпекові зобов’язання. Я отримав доручення від європейських лідерів під час минулого засідання Європейської Ради розробити безпекові зобов’язання ЄС для України. Ми працюємо над цим разом з країнами-членами, і на початку місяця пошлемо місію в Україну для обговорення наших пропозицій з українцями. Чи я зможу поїхати, – я був би дуже щасливий це зробити, - але у будь-якому випадку заступник генерального секретаря з безпеки та оборони поїде до України, щоб представити ці пропозиції», - сказав Боррель.

Він зауважив, що обговорення згаданих пропозицій між країнами-членами ЄС на цей час триває. За словами Борреля, ці пропозиції міститимуть цілеспрямований пакет військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру і будуть представлені на розгляд Європейської Ради наприкінці року, у грудні.

Високий представник ЄС окремо наголосив, що попри дуже драматичну ситуацію в Газі Європейський Союз не випускає з поля зору події в Україні, яка залишається високо в європейському порядку денному.

«Міністр Кулеба виклав нам поточні пріоритети та потреби напередодні зими. Ми знаємо, що Путін знову намагається перетворити на зброю голод та зиму, холод та продукти. Він дедалі більше цілить в об’єкти енергетичної та експортної інфраструктури, що завдає шкоди не лише для України, але для усього світу. Ми маємо продовжувати підтримувати Україну», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що для ЄС залишається пріоритетним завданням досягнення стійкого та справедливого миру, на основі української «формули миру», яка вже була обговорена на міжнародному рівні. На цей час ЄС продовжує тренувати українських військовослужбовців у кількості в 40 тисяч, - на 10 тисяч більше, ніж планувалося від започаткування Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM).

Читайте також: Глави МЗС країн Євросоюзу ухвалили спільне послання на підтримку України - Боррель

«Ми залишаємося відданими відбудові та реформам в Україні, підтримуємо її у зусиллях з приєднання до Європейського Союзу. Європейська комісія минулого тижня надала позитивну рекомендацію для Європейського Ради, з метою відкриття переговорів з Україною, що є найшвидшим шляхом для просування країни до членства з моменту запиту, потім – визнання України як країни-кандидата, і, нарешті, до відкриття переговорів», - додав високий представник ЄС.

Як вже повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбулася Рада ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів закордонних справ, в якій в режимі телеконференції взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Читайте також: Кулеба на Раді міністрів ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні

Завтра у цьому ж форматі у Брюсселі зустрічатимуться міністри оборони країн Європейського Союзу. Одним із головних питань зустрічі європейських міністрів, як і тієї, що відбулася сьогодні, є продовження допомоги ЄС для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-