Кулеба обговорив з єврокомісаром Рейндерсом формат Спецтрибуналу та російські активи

Кулеба обговорив з єврокомісаром Рейндерсом формат Спецтрибуналу та російські активи

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив з єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом бачення Євросоюзу щодо форми Спецтрибуналу відносно злочину агресії Росії та правової рамки для використання заморожених російських активів.

Про це Кулеба заявив журналістам за підсумками переговорів в Єврокомісії у межах свого візиту до Брюсселя, передає кореспондент Укрінформу.

"Комісар Рейндерс представив мені бачення Європейського Союзу щодо можливої форми Спеціального трибуналу для переслідування злочину російської агресії проти України. ЄС дуже довго працював над цим варіантом. Сьогодні я отримав можливість детально проговорити формат цього трибуналу", – сказав Кулеба.

Міністр поінформував, що сторони домовилися провести додаткову дискусію, щоб оцінити цю пропозицію з юридичної та політичної точок зору. Кулеба певен, що це - зрушення з мертвої точки, де певний час перебувала дискусія.

Також глава МЗС України обговорив зі комісаром питання створення загальноєвропейської правової рамки для використання заморожених російських активів в інтересах відновлення України. Він наголосив, що пауза після обіцянки з боку ЄС ухвалити таку юридичну рамку затягнулася, і потрібно поспішати.

"Потрібні загальні зрозумілі європейські правила. Сьогодні я отримав чітку відповідь щодо часових рамок і змісту цього рішення, яке буде ухвалено. Ми будемо продовжувати тиснути на це питання, тому що ми вважаємо, що Росія має платити за злочини, вчинені на території України і за ті руйнування, яких вона завдала", – наголосив Кулеба.

Читайте також: Підтримка України з боку G7 не зменшиться через конфлікт на Близькому Сході - МЗС Японії

Крім того очільник української дипломатії повідомив, що темою його зустрічей стали і стратегічні проєкти між Україною та ЄС у галузі зеленої енергетики, зокрема водневої енергетики, а також сприяння з боку ЄС у здійсненні зеленого переходу нашої країни.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками переговорів з єврокомісарами у Брюсселі Кулеба заявив, що в Європейської комісії є політичний консенсус у питанні руху України до відкриття переговорів щодо вступу до ЄС.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-