Україні потрібен стійкий мир, а не «заморожений конфлікт» - президентка Єврокомісії

Україні потрібен стійкий мир, а не «заморожений конфлікт» - президентка Єврокомісії

Укрінформ
Євросоюз має і надалі докладати дипломатичних зусиль, щоб забезпечити якомога ширшу підтримку для «Формули миру» Президента Зеленського, оскільки Україна потребує стійкого та тривалого миру, а не нового «замороженого конфлікту».

Таке переконання сьогодні у Брюсселі під час виступу перед послами Євросоюзу висловила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо працювати для досягнення справедливого та тривалого миру, а не ще одного «замороженого конфлікту». Ніхто не хоче миру більше за український народ. Головний шлях для його досягнення – це «формула миру» Президента Зеленського», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Єврокомісія брала участь у всіх зустрічах радників з національної безпеки, - в Копенгагені, в Джидді та на Мальті, під час яких представники більш як 60 країн напружено працювали для підготовки майбутнього Саміту миру для України.

Читайте також: Кращим шляхом для стабільності й безпеки України є її членство в ЄС - фон дер Ляєн

«Дозвольте мені просити всіх вас продовжувати власне долучення, щоб забезпечувати більше й більше підтримки для цієї «Формули миру» від країн по усьому світові. Знаю, що це непросто, і що це важка робота. Але, наприкінці, весь світ буде вигравати від тривалого та справедливого миру в Україні - саме це має бути нашим головним завданням», - додала президент Єврокомісії.

Вона окремо наголосила: безпека для України має бути стійкою та довготривалою. Це означає, що ЄС має допомогти Україні у забезпеченні належної військової сили, що буде здатною оборонити країну зараз та стримувати будь-яку російську агресію у майбутньому, щоб історія не повторювалася знову.

Читайте також: Росія не досягла цілей в Україні і втратила половину зброї - фон дер Ляєн

Ця мета, за словами Урсули фон дер Ляєн, має прямий зв'язок із європейською оборонною промисловістю. Для збільшення промислових спроможностей, зокрема, у виробництві боєприпасів, ЄС ухвалив так званий ASAP - Акт з підтримки виробництва боєприпасів.

Керівниця Єврокомісії наголосила, що окрім постачання боєприпасів, ЄС має допомогти Україні у розвитку протиповітряної оборони, яка нині має вирішальне значення, а також військово-морських спроможностей. В середній та більш тривалій перспективі це стосується також засобів кібернетичної та космічної оборони.

«Всі ці спроможності є європейськими за своєю природою. Ми маємо розвивати європейське співробітництво, і не лише у питаннях досліджень або розвитку, а й на промисловому фронті. Тож ми маємо забезпечити, щоб жодні «вузькі місця» нашої промисловості не стримували нас від захисту Європи та від надання повної підтримки для України. Зараз ми маємо вікно можливостей, яке дозволить зробити вирішальні кроки до справжнього європейського Оборонного союзу. Це те завдання, яке я дуже підтримую, та напружено працюю для його досягнення», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на політику ЄС стосовно України - Боррель

Як повідомлялося, ЄС продовжує надавати Україні суттєву політичну, дипломатичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу у боротьбі проти російського вторгнення. З лютого 2022 року, з початку російської агресії, ЄС та країни-члени надали Україні допомогу на загальну суму, що перевищує 82 мільярди євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-