Криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на політику ЄС стосовно України - Боррель

Криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на політику ЄС стосовно України - Боррель

Укрінформ
Конфлікт на Близькому Сході не має призвести до ерозії міжнародної підтримки для України, тож дипломати ЄС повинні докласти зусиль, щоб решта світу розуміли дії Євросоюзу із захисту універсальних принципів Хартії ООН.

Про це у Брюсселі під час виступу перед послами Євросоюзу сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ці війни (в Україні та на Близькому Сході – ред.) абсолютно різні за причинами та наслідками. Але, будемо відвертими, криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на нашу політику стосовно України. Під час візиту до Вашингтона разом з президентами Європейської ради й Європейської комісії я мав можливість донести своє занепокоєння до президента Байдена та до мого колеги Блінкена, - міжнародна підтримка для України може зазнати ерозії у світлі того, що дехто вважає «подвійними стандартами». Це є гостра проблема, у вирішення якої кожен з вас має зробити власний внесок», - сказав Боррель, звертаючись до дипломатичних представників ЄС.

Він зауважив, що багато країн Глобального Півдня стверджують, що війна в Україні не є глобальним питанням, що це регіональна проблема, яка торкається Європи й США і є проблемою Заходу. Вони вимагають вирішити цю проблему і зробити це швидко, оскільки не можуть терпіти наслідки цієї війни. Політики цих країн спробують скористатися кризою на Близькому Сході, щоб примножити суперечності, як вони це бачать, у позиціях ЄС або навіть між самими європейцями, - що знайшло прояв під час останнього голосування по резолюції ООН щодо України.

За словами Борреля, ЄС має висловити підтримку ООН та її генеральному секретарю, який докладає великих зусиль «по всіх фронтах» для підтримки багатостороннього світового устрою. Європейські дипломати мають знайти «спільну мову» з урядами країн світу у ключових питаннях щодо економічної стійкості, санкцій, возз’єднання або відбудови, шукати шляхи для зміцнення взаємної довіри.

Читайте також: Німеччина не знизить підтримку України через палестино-ізраїльську війну - Пісторіус

«Ніколи не робіть помилки, окреслюючи глобальні проблеми в термінах «Захід проти решти». Ми маємо чинити спротив цим ментальним рамкам. Це може мати руйнівні наслідки для наших відносин з Азією, з Латинською Америкою та з Африкою. Ми не є форпостом Західного світу. Ми ті, хто утримує глобальні та спільні цінності, що основані на Хартії ООН, всюди та у всі часи. І це «альфа й омега» мого послання», - наголосив високий представник ЄС.

Він визнав, що не всі країни Глобального Півдня поділяють однакові цінності та знаходяться в однакових обставинах. Деякі з них вважають, що в них немає підстав перейматися через «український виклик», коли в них є інші пріоритети, що стосуються кліматичних змін, цифрової трансформації, кращого представництва в міжнародних інституціях та в інших питаннях.

«Ми маємо протистояти цьому наративу – «Захід проти решти». Ми маємо відстоювати багатосторонність заради збереження миру в усьому світі», - додав Боррель.

Читайте також: Зеленський: Війна на Близькому Сході зменшує увагу до України, це одна із цілей РФ

Як повідомлялося, ЄС продовжує надавати Україні суттєву політичну, дипломатичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу у боротьбі проти російського вторгнення. З лютого 2022 року ЄС та країни-члени надали Україні допомогу на загальну суму понад 82 мільярди євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-