Україна стала «прискорювачем» для процесу розширення ЄС - Боррель

Україна стала «прискорювачем» для процесу розширення ЄС - Боррель

Укрінформ
Україна, яка нещодавно стала країною-кандидатом на членство в ЄС, стала «прискорювачем» для процесів розширення, на яке інші країни-кандидати чекали довгими роками.

Про це у Брюсселі під час виступу перед послами Євросоюзу сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поза Україною (її боротьбою проти російського вторгнення – ред.) ми не маємо загубити виклик щодо розширення ЄС. Україна стала новим кандидатом, і вона підштовхує всю чергу інших кандидатів, які чекали роками. Тож вся ця черга прийшла до руху. Я переконаний, що ми маємо подолати часи тривалого, безкінечного процесу набуття членства», - наголосив Боррель.

Читайте також: Боррель: Потрібно зберігати єдність у підтримці України, якщо вона програє - ми теж

Як повідомлялося, у червні 2022 року Україна й Молдова отримали європейську перспективу та статус країн-кандидатів на членство в ЄС, при цьому Грузія, яка також входила до «асоційованого тріо» у відносинах з ЄС, отримала лише європейську перспективу. Окрім цього, країнами-кандидатами на входження до ЄС є Туреччина та країни Західних Балкан, деякі з яких вже більше 20 років очікують на початок переговорів з ЄС щодо членства.

Як очікується, цього тижні Єврокомісія оприлюднить річну доповідь щодо розширення ЄС, яка вперше відобразить прогрес України, Молдови й Грузії на шляху до членства в ЄС.

Читайте також: Європейська конференція в Берліні: прискорення євроінтеграції та реформ

Україна сподівається на позитивну оцінку своїх зусиль у цьому напрямку, що може дозволити главами держав й урядів ухвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо членства вже цього року, під час грудневою Європейської ради.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-