Законопроєкт про заборону пов'язаних з РПЦ організацій передбачає судову процедуру - депутатка

Законопроєкт про заборону пов'язаних з РПЦ організацій передбачає судову процедуру - депутатка

Укрінформ
Проєкт закону №8371, що передбачає заборону релігійних організацій, які пов'язані з країною-агресоркою, передбачає обов’язкову судову процедуру.

Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради України з посиланням на слова заступниці голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, передає Укрінформ.

«Ми досить довго йшли до голосування за цей законопроєкт. Варто наголосити, що документ запроваджує процедуру, яка містить у собі ще й судовий розгляд питання. Це дуже важливо, тому що інші варіанти не пройшли б через Європейський суд з прав людини», - зазначила вона.

Читайте також: Потураєв: Законопроєкт про заборону пов'язаних з РПЦ організацій можуть «заспамити» правками

За словами народної депутатки, у документі мають бути чітко виписані критерії, які визначаються під час релігійної експертизи.

«Повинен бути доказаний зв’язок релігійної організації з країною-агресоркою, що вона управляється з країни-агресорки, при цьому дається можливість розірвати цей зв'язок. І це один із міфів, що в законопроєкті буквально записано, яку церкву треба заборонити», - пояснила Кравчук.

Водночас член постійної делегації у ПАРЄ поінформувала, що в УПЦ (московського патріархату) є можливість фактично відмовитися від канонічного зв’язку з РПЦ, «і тоді все буде гаразд».

Читайте також: Юсов про «православні ПВК» у Росії: Останні маски з РПЦ зняті

Але у випадку. якщо релігійна організація не відмовиться від зв'язку з державою-агресоркою, то тоді буде спрямований позов до суду, а після відповідного рішення припиниться діяльність релігійної організації.

Кравчук додала, що це процес доволі тривалий, але чітко виписана процедура.

Депутатка підкреслила, що наразі у парламентаріїв є 14 днів для подання правок, а також планується створити робочу групу для їх розгляду.

«Наш Комітет обіцяє максимально інклюзивний процес, ми розглядатимемо правки, на формулювання яких є 14 днів. Думаю, ми також проведемо зустрічі за участю представників Ради церков», - резюмувала Кравчук.

Читайте також: Початок кінця Моспатріархату в Україні

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №8371 щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською православною церквою (РПЦ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-