Захід повинен мати стратегію щодо необхідності перемоги України - депутат Європарламенту

Захід повинен мати стратегію щодо необхідності перемоги України - депутат Європарламенту

Укрінформ
Захід повинен перестати боятися поразки Росії, прийняти чітку стратегію щодо України, адже лише перемога України є запорукою сталого миру в Європі.

Про це в коментарі Укрінформу заявив двічі експрем’єр-міністр Литви, депутат Європейського парламенту Андрюс Кубілюс.

«Ми дуже стурбовані тим, що Захід на певному етапі, і можливо вже скоро, може почати підштовхувати Україну погодитися на мир на путінських умовах. Виступати проти «миру» дуже важко, але треба підкреслювати, що ми потребуємо саме сталого миру, а такий мир можливий лише за умови повної перемоги України, а також після трансформації Росії», - сказав Кубілюс.

Читайте також: МВФ створив фонд для підтримки реформ в Україні

Він упевнений, що передумовою реформування Росії, а також і Білорусі є саме перемога України, її членство України в НАТО, принаймні запрошення, інтеграція в ЄС, відновлення та створення історії успіху.

В частині воєнної перемоги, Захід має передавати достатню кількість озброєнь такої якості, яка дозволить українцям досягти успіху, підкреслив політик. До цього часу, визнав він, процес був дуже повільним.

Депутат Європарламенту вважає, що так відбувається через страх перед колапсом путінського режиму.

«Якщо Україна переможе, то, можливо, путінський режим рухне. Люди бояться, хто прийде після Путіна. А це означає, що в західних столицях існує боязнь перед українською перемогою. Ми маємо боротися з цим страхом, ми, навпаки, маємо бажати перемоги України та колапсу режиму як можливості насправді появи нової, іншої Росії. Але для цього Захід повинен мати набагато чіткішу стратегію, яка починається з чіткого розуміння необхідності безумовної поразки російської армії в Україні», - підкреслив Кубілюс і додав, що раніше стратегія Європи щодо України була підпорядкована стратегії щодо Росії, наразі Захід повинен мати стратегію щодо Росії, яка підпорядкована стратегії щодо України.

Читайте також: Польща перебуває у постійному контакті зі США щодо військової допомоги Україні - Моравецький

Євродепутат стурбований дискусіями в низці столиць, насамперед у Вашингтоні, де «деякі впливові люди в Білому домі демонструють певні ознаки такого страху». Політик водночас сподівається, що ситуація зміниться, зокрема, на це вказує готовність передати Україні ракети АТАСМS.

Кубілюс зауважив, що перемога України матиме широкий вплив на весь регіон, що допоможе розв'язати широке питання, з яким наразі стикається Європейський континент – загрозою авторитарних, диктаторських, терористичних режимів. Якщо Росія зможе стати «нормальною країною», зникне загроза європейській стабільності. Це буде кінцем імперіалізму, зауважив він. Запрошення Україні в НАТО та ЄС стане сигналом, що Україна ніколи не вернеться у сферу впливу РФ, за словами політика. Він вважає, що «Кремлівська стіна диктаторського режиму, авторитаризму», у метафоричному сенсі, має бути зруйнована.

Читайте також: Вступ України в НАТО відповідає інтересам самого Альянсу - британський генерал

На його думку, Захід був певною мірою наївним, навіть після 24 лютого 2022 року, коли стверджував, що війна точиться лише в Україні, що сам Захід допомагає Києву захиститися, але сам стороною війни не є.

«А зараз, на тлі останніх подій навколо ХАМАС, стає дуже зрозумілим, що Путін думає зовсім по-іншому. Він робить усе, щоби війна розповсюджувалася на інші регіони, оточили всю Європу... Центр тероризму – це Кремль. Ми бачимо як терористи світу – Росія, Іран, ХАМАС, КНДР - об’єднуються. Війна починає шириться світом», - сказав Кубілюс.

Читайте також: Росія та Іран поглиблюють військове партнерство – Держдеп

Путін сподівається насамперед, що Захід змушений буде перефокусуватися з допомоги Україні на допомогу Ізраїлю, але також на те, що вибух на Близькому Сході знову створить великі хвилі мігрантів і ЄС буде дестабілізований, - сказав депутат Європарламенту.

Нагадаємо: Андрюс Кубілюс – литовський політик, учасник руху «Саюдіс» за незалежність Литви від СРСР. Двічі був прем'єр-міністром Литви, зараз є депутатом литовського сейму та Європарламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-