Рада ухвалила закон про відновлення е-декларування

Рада ухвалила закон про відновлення е-декларування

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

Про це народний депутат із фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами, відповідний закон “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” (№9534) підтримали 329 парламентаріїв.

Ухвалено текст закону із нормою, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в НАЗК заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року.

Законом передбачається подання декларацій за 2021-2023 роки.

Зазначається, що військові (крім членів військово-лікарських комісій і територіальних центрів комплектування), полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до закінчення воєнного стану або деокупації території. Після закінчення воєнного стану або після демобілізації військові матимуть 90 днів на подання декларацій.

Члени сім’ї суб’єктів декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації проти України, матимуть право подати декларацію в аналогічні строки.

Суб’єкти декларування, які є полоненими, інтернованими, зобов'язані подати декларації не пізніше 90 днів з дня повернення на підконтрольну Україні територію.

Окрім того, встановлюється, що суб'єкти декларування, які внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби чи інших службових повноважень перебувають на стаціонарному лікуванні (у тому числі закордоном) або у відпустці для лікування та/або реабілітації, зобов'язані подати декларації не пізніше 90 днів з дня завершення відповідного стаціонарного лікування чи відпустки.

Документом передбачено, що особи, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності мають подати декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Також передбачено, що упродовж 30 днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Документом передбачається, що дані про об’єкт, який перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні не менше 183 календарних днів упродовж строку, що включає звітний період та/або два місяці, що передували закінченню звітного періоду, а ринкова вартість користування таким об’єктом протягом періоду його користування в межах звітного періоду суб’єктом декларування перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Железняк поінформував, що Радою були підтримані: правка щодо уточнення переліку посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство; правка про те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, то це не вважається злочином, а також правка про те, що якщо майно декларується декілька років і його вже раз перевірили, то не можна повторно перевіряти.

За словами народного депутата, головна правка 371 - про відкриття декларацій - не набрала достатньої кількості голосів для ухвалення, адже за неї проголосувало лише 199 парламентаріїв.

Читайте також: Рада ухвалила закон про покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-