Рада ухвалила закон про покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій

Рада ухвалила закон про покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що за ухвалення законопроєкту №9587-д проголосували 305 народних депутатів.

Метою проєкту закону є автоматизація оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, передбаченого статтею 172-6 КУпАП за несвоєчасне подання декларації, у зв'язку з чим законопроєктом пропонується внести відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також Закону України «Про запобігання корупції».

Документом запроваджується можливість «автоматичної фіксації» правопорушень, передбачених частиною першою статті 172-6 КУпАП та встановлюється, що несвоєчасне подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є протиправним у випадку пропуску строку подання декларації без поважних причин.

Змінами до ст. 268 КУпАП передбачаються права особи, яка притягається до відповідальності, а саме: знайомитися з матеріалами справи через особистий кабінет Єдиного державного реєстру декларацій осіб; давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання шляхом подання їх до персонального електронного кабінету Реєстру.

Читайте також: Відновити е-декларування із закриттям даних про військових поки неможливо - НАЗК

Окрім того, особа має право оскаржити постанову по справі.

При цьому, якщо особа сплачує штраф на виконання постанови по справі про адміністративне правопорушення, винесеною посадовою особою Національного агентства без оскарження, то відомості про таку особу не вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Також закон встановлює строки зберігання відомостей у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Після завершення строків, відомості про особу в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, підлягають виключенню.

Водночас Железняк поінформував, що парламент підтримав 250 голосами правку до закону №25, “про уникнення відповідальності, якщо на 1,3 млн грн забув задекларувати майно”.

За словами депутата, правка №27 (про право забути, що задекларував майно на 1,3 млн грн, і штраф - 17 тис. грн) набрала 199 голосів, тож не врахована. Правка №112 (про те, що можна забути оренду) набрала 165 голосів - не врахована. Правка №139 (про можливість не вносити в реєстр корупціонерів) набрала 161 голос - теж не врахована.

Очікується, що ухвалення закону сприятиме спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищить ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня Верховна Рада в першому читанні ухвалила проєкт закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-