Німеччина несе особливу відповідальність за мир — Бербок

Німеччина несе особливу відповідальність за мир — Бербок

Укрінформ
Німці, які 84 роки тому розв’язали Другу світову війну, як ніхто розуміють, що ФРН сьогодні несе особливу відповідальність за збереження миру на континенті.

Про це сказала міністр закордонних справ Анналена Бербок з нагоди вшанування 1 вересня 84-ї річниці нападу Німеччини на Польщу, передає Укрінформ.

«Загарбницька війна Росії проти України стала шоком для нас, німців. Багато хто бачив її раніше. Вона навчила нас, що мир, свобода та безпека в Європі навіть сьогодні не можна сприймати як належне. Тому я підкреслюю, що Німеччина несе тут особливу відповідальність. Тому ми непохитно стоїмо поруч з Україною, допоки ми їй потрібні», - заявила Бербок.

Читайте також: Німеччина продовжить підтримку України, доки РФ не припинить війну – Бербок

Вона нагадала, що війна, яка 1 вересня 1939 року вторгненням до Польщі, не була просто нападом з першого ж дня. Німецькі злочинці протягнули кривавий слід від Польщі через країни Балтії, Білорусь, Україну та Росію до Греції та за її межами.

"У цій війні німецькі нападники мали на меті не лише військове підпорядкування Центральної та Східної Європи, вони хотіли поневолити та знищити людей і країни, спалюючи й бомбардуючи міста, розстрілюючи мільйони, голодуючи, вбиваючи газом", - сказала міністр.

Читайте також: Німеччина передасть Україні рефрижератори для зберігання тіл загиблих військових

Ця війна, за її словами, була війною на свідоме знищення, проти людської гідності. Війна проти людяності мільйонів дітей, жінок і чоловіків у країнах, на яких напали. Польща, зокрема, втратила в цій війні п'яту частину свого довоєнного населення, більше ніж п'ять мільйонів осіб.

Оскільки ці рани, спричинені позбавленням людської гідності, завжди присутні в Польщі та у Східній Європі, навіть через покоління, Німеччина продовжуватиме усвідомлювати свою відповідальність і необхідність «роботи пам’яти», щоб залікувати старі рани.

«Нам потрібна ця робота пам’яті, щоб зберегти та зміцнити світ людяності та людської гідності. І тому сьогодні та щодня ми чітко й голосно говоримо нашим польським сусідам: безпека Східної Європи, безпека Польщі – це безпека Німеччини», - сказала Бербок.

Читайте також: Бербок закликала ООН об’єднатися для визволення українських дітей, вивезених до РФ

Нагадаємо: Друга світова війна тривала з 1 вересня 1939 по 2 вересня 1945 року. У ній взяли участь понад 60 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-