Президента просять подати до Ради законопроєкт про декларативний вихід з громадянства РФ

Президента просять подати до Ради законопроєкт про декларативний вихід з громадянства РФ

Укрінформ
Петиція до Президента Володимира Зеленського з проханням внести до парламенту законопроєкт щодо дозволу на декларативний вихід із громадянства Російської Федерації при набутті громадянства України зібрала необхідні для розгляду 25 тис. підписів.

Такі дані опубліковані на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Петицію №22/191304-еп було зареєстровано 23 квітня, автор - Скорбач Олексій Іванович.

"Просимо відповідно до повноважень Президента України розробити та надати на розгляд парламенту законопроєкт, яким громадяни України подають до уповноважених органів декларацію про відмову від іноземного громадянства замість зобов’язання про припинення громадянства. Сама декларація – документ, у якому громадянин України, який перебував у громадянстві держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, засвідчує свою відмову від громадянства цієї держави", - ідеться в документі.

Автор петиції заявляє, що нині через російську агресію частина громадян України опинилися під ризиком втрати набутого українського громадянства, оскільки згідно з законом «Про громадянство України» особа, при набутті українського громадянства, має зобов’язання отримати згоду на вихід із громадянства від країни, чиє громадянство вона мала раніше.

У петиції зазначається, що нині Росія фактично унеможливила вихід із її громадянства, і "тисячі громадян України" опинилися під загрозою скасування набутого ними українського громадянства.

"Отримання згоди або дозволу на вихід із громадянства від країни, яка вчиняє геноцид українців, наживо – є приниженням для громадян України. Це також є загрозою для національної безпеки – спілкування громадян України під час виходу із російського громадянства з представниками влади країни-агресора. Таке спілкування повинно бути мінімізованим або взагалі припиненим", - додав автор документа.

Читайте також: У Раді можуть зареєструвати законопроєкт про подвійне громадянство – депутатка

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 21 квітня підписав закон про нові правила набуття громадянства України, який передбачає іспити з української мови, історії України та знання Конституції.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-