Євросоюз підтримуватиме Україну у боротьбі проти агресії та реформах – представник ЄС

Євросоюз підтримуватиме Україну у боротьбі проти агресії та реформах – представник ЄС

Укрінформ
Європейський Союз від початку російського військового вторгнення виявив дієву солідарність з народом України та продовжить надавати передбачувану та сталу допомогу у боротьбі з агресором та у реформах на шляху до членства України в ЄС.

Про це у Брюсселі під час зустрічі Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС заявив заступник директора Європейської служби зовнішніх дій по Східній Європі та Центральній Азії Люк Девін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми підбиваємо підсумки того, що досягнуто, і також рухаємося вперед, щоб Україна могла дивитися далі цих темних часів російської війни, у яскраве європейське майбутнє. Очевидно, ми ніколи не зможемо зрівнятися із самопожертвою України та українців. Але протягом року ЄС підняв солідарність з народом України на новий рівень, як у задоволенні її негайних потреб, так і у просуванні до членства в ЄС, включаючи довгострокову фінансову підтримку відновлення та відбудови України.

Читайте також: Головування в Євросоюзі перейшло до Іспанії

Він зауважив, що російська агресія проти України та спричинені нею нечувані страждання народу України тривають вже майже 500 днів, але є очевидним, що російські плани знищити Україну як країну і націю зазнають провалу. Минулого тижні, у День Конституції, Президент Зеленський виклав напрямки державної Української доктрини, яка сфокусована на досягненні перемоги та розрахована на відновлення у повоєнний період.

Своєю чергою, ЄС будував власну політику щодо України по трьом головним напрямкам, перший з яких передбачає сталу допомогу для України, другий – здійснення тиску та Росію. Третій напрямок роботи ЄС передбачає глобальні зусилля з пояснення світу, що саме відбувається в Україні.

Читайте також: Україна цьогоріч уже отримала $23,6 мільярда макрофінансової допомоги

В контексті допомоги України, за словами представника ЄСЗД, ЄС є найбільшим донором гуманітарної допомоги для України, та з початку війни, разом із країнами членами, надав Україні гуманітарні вантажі на суму більше 2.6 мільярда євро. Крім того, ЄС вперше активував Директиву тимчасового захисту для українців, що рятувалися від війни на територіях країн Євросоюзу. Всі країни ЄС, а також п’ять країн партнерів - Ісландія, Північна Македонія, Норвегія, Сербія і Туреччина, - продовжують надавати гуманітарну допомогу для України каналами Механізму цивільного захисту ЄС.

Читайте також: Євростат фіксує зменшення імпорту енергоносіїв із Росії після вторгнення в Україну

У вимірі фінансової підтримки, з лютого 2022 року ЄС загальний обсяг допомоги Україні та з боку ЄС та країн членів перевищив 70 мільярдів євро, включаючи 25 мільярдів євро макрофінансової допомоги. ЄС також надав Україні безпрецедентний пакет військової допомоги в рамках Європейського фонду миру на 15 мільярдів євро. На додаток, завдяки Військовій допоміжній місії для України ЄС надав тренування вже для більш ніж 25 тисяч українських військовослужбовців.

Оскільки Україна потребує більше зброї та боєприпасів, ЄС виступив з розгорнутим планом прискорення такого постачання, що складається з трьох «треків», - негайної доставки вже наявних боєприпасів, їх спільне замовлення у промисловості, та нарощування виробничих спроможностей європейського ВПК.

«Ми маємо зробити внесок у майбутні зобов’язання щодо безпеки для України, включаючи довгострокову та передбачувану військову допомогу та тренування, Минулого тижня Європейська Рада у своїх висновках зазначила, що ЄС швидко зважить на такі модальності. І, безумовно, членство України в ЄС залишається найкращою гарантією, яку ми можемо запропонувати Україні», - сказав Девін.

Читайте також: Євросоюз і надалі посилюватиме тиск на РФ у зв’язку із її агресією проти України

Він нагадав, що минулого року Україна отримала статус країни-кандидата, та, попри війну, змогла прискорити втілення необхідних реформ.

«Ми підтримуємо ці реформи, щоб прискорити шлях України до ЄС та її адоптації до стандартів ЄС. Попередня оцінка, що була представлена Єврокомісією 22 червня, демонструє, що ця мета вже в полі зору. ЄС готовий працювати з Україною, щоб допомогти їй перетнути лінію фінішну», - додав представник Європейської служби зовнішніх дій.

Читайте також: Євросоюз і надалі робитиме активний внесок у гарантії безпеки для України – представник ЄС

Як вже повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі відбувся саміт ЄС, який першим питанням розглянув ситуацію в Україні та допомогу ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії. За підсумками лідери глав держав та урядів ЄС прийняли спільну резолюцію по Україні, в якій підтвердили зобов’язання із надання Україні суттєвої політичної, економічної, фінансової, військової та гуманітарної допомоги, а також довгострокової підтримки у реформах та у повоєнному відновленні країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-