ЄС закликав Китай тиснути на Росію задля припинення агресії проти України

ЄС закликав Китай тиснути на Росію задля припинення агресії проти України

Резолюція
Укрінформ
Глави держав та урядів країн ЄС на саміті у Брюсселі погодили резолюцію щодо відносин із Китаєм, в якій закликали Пекін чинити тиск на Росію з метою припинення війни проти України.

Текст документа оприлюднений на сайті Євроради, передає Укрінформ.

«Як постійний член Ради безпеки ООН Китай має особливу відповідальність за дотримання міжнародного порядку, що оснований на правилах, Хартії ООН та міжнародного права. З огляду на це Європейська рада закликає Китай тиснути на Росію задля зупинення її агресивної війни та негайного, повного та безумовного виведення військ з України», - йдеться у резолюції.

У ній зазначається, що Єврорада продовжує стратегічне обговорення стосовно відносин з Китаєм та підтверджує багатосторонній політичний підхід до КНР, що одночасно є партнером і конкурентом Євросоюзу. Попри відмінності у політичній та економічній системах ЄС і Китай мають спільні інтереси у підтриманні конструктивних та стабільних відносин на основі міжнародного права та принципів рівності.

Читайте також: МЗС Китаю не заперечує слів свого посла в ЄС про підтримку кордонів України 1991 року

«Європейський Союз і Китай залишаються важливими торговельними та економічними партнерами. Європейський Союз прагне забезпечити належне правове поле для збалансованих, рівноправних та взаємовигідних відносин. Відповідно до визначеного у Версалі порядку денного Європейський Союз буде продовжувати скорочувати критичні залежності та вразливості, включаючи мережі постачання, буде проводити зменшення ризиків та диверсифікацію там, де необхідно. Євросоюз не має наміру відокремлюватися або замикатися у собі», - йдеться у документі.

Лідери країн ЄС відзначили стратегічну важливість Східнокитайського та Південнокитайського морів для регіональної і глобальної безпеки й добробуту. У цьому зв’язку Єврорада висловила занепокоєння щодо напруження навколо Тайванської протоки.

«Європейська рада виступає проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво шляхом сили або тиску... Підтверджує, що ЄС дотримується змістовної політики «Одного Китаю», - наголошується у резолюції.

Читайте також: Євросоюз і надалі посилюватиме тиск на РФ у зв’язку із її агресією проти України

Лідери також підтвердили відданість ЄС повазі до прав людини та фундаментальних свобод, привітали поновлення діалогу з Китаєм у сфері прав людини, включаючи обговорення ситуації в Тибеті та в провінції Сіньцзян, а також дотримання Китаєм попередніх зобов’язань щодо Гонконгу.

Як повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі проходить саміт ЄС. Вчора лідери європейських країн розглянули ситуацію в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-