Бербок: Ми хочемо, щоб Україна виграла цю війну та мир

Бербок: Ми хочемо, щоб Україна виграла цю війну та мир

Укрінформ
Німеччина разом з партнерами продовжуватиме підтримувати Україну з тим, щоб вона перемогла у розв’язаній проти неї Росією війні та здобула мир.

Про це заявила перед стартом конференції з відновлення України в Лондоні міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, повідомляє Укрінформ.

«Разом із міністром розвитку ФРН Свеньєю Шульце я дам зрозуміти на Лондонській конференції з реконструкції, що підтримка Німеччини є надійною сьогодні, завтра та післязавтра. Бо для міцного миру недостатньо, щоб Україна виграла війну; ми хочемо, щоб вона стала частиною європейського проєкту миру та процвітання. Це в наших інтересах», – сказала глава МЗС.

Читайте також: Глава МЗС Британії: Треба планувати негайне відновлення України, щойно закінчиться війна

У короткостроковій перспективі Берлін надає новий великий пакет гуманітарної допомоги, щоб допомогти сім’ям, які найбільше постраждали від руйнувань, повеней і переміщення. Суму Бербок не уточнила. У середньостроковій перспективі – шляхом допомоги у фінансуванні реконструкції. Але перш за все, підкреслила міністр, – у довгостроковій перспективі, допомагаючи закласти основу для сталої та процвітаючої української економіки в процесі набуття країною членства в ЄС.

Голі цифри свідчать про колосальне завдання відбудови: лише за 2022 рік Україна втратила 29% ВВП, а інфляція склала до 27%, нагадала дипломатка. За оцінками Світового банку, протягом наступних десяти років реконструкція коштуватиме понад 400 млрд дол.

«Таким чином, у найближчі роки сталий розвиток вимагатиме передусім приватних інвестицій. Мені дає велику надію те, що, незважаючи на війну, багато німецьких компаній все ще працюють в Україні. Кожна поставлена ​​продукція, кожна надана послуга – це робочі місця та частинка майбутньої перспективи для народу України. Як федеральний уряд, ми продовжуватимемо підтримувати їх, наприклад, за допомогою національних інвестиційних гарантій», – сказала Бербок.

Читайте також: США нададуть Україні $1,3 мільярда допомоги - Блінкен

Вона зауважила, що тисячі українських шкіл – у руїнах, сотні тисяч будинків зруйновані, російські бомби влучили в заводи, електростанції та вокзали. Війною на виснаження Росія хоче «поставити Україну на коліна та перешкодити появі вільної і економічно сильної України поруч з ізольованим і корумпованим режимом Путіна».

Тому Німеччина з партнерами протистоять «сліпій деструктивності Путіна за допомогою реконструкційного наступу», заявила очільниця німецького МЗС.

Під час відкриття міжнародної конференції з відновлення України в Лондоні Бербок наголосила, що підтримка України триватиме "стільки, скільки потрібно".

"З того моменту, як 24 лютого минулого року Росія розпочала свою агресивну війну, ми усі...рішуче стали на бік України, підтримавши право українців на самозахист. І це зобов'язання не обмежується лише цим. Для німецького уряду, як і для всіх інших урядів, ця підтримка буде тривати стільки, скільки буде потрібно. Ми протистоїмо спільно путінській руйнівній агресивній війні кампанією з відбудови – об'єднані в обороні, об'єднані у відбудові", – заявила міністр.

Бербок також наголосила на тому, що Україна належить до європейської сім'ї та, "врешті-решт, стане членом Європейського Союзу".

Глава МЗС Німеччини вказала й на те, що ФРН разом з партнерами працюють над розширенням політичної та практичної співпраці між Україною та НАТО.

"Ми не знаємо, коли Росія припинить свою жорстоку агресивну війну. Це – в руках однієї людини, яка розпочала цю війну. Але що ми знаємо і що ми обіцяємо, так це те, що ми продовжимо підтримувати відновлення України і продовжимо допомагати Україні виграти цю війну, здобути мир", – сказала Бербок.

Як повідомлялося, Велика Британія приймає 21 червня конференцію з відбудови України. Українську делегацію очолює прем’єр Денис Шмигаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-