Україна стане однією з ключових країн Євросоюзу і НАТО - експосол США в Росії Макфол

Україна стане однією з ключових країн Євросоюзу і НАТО - експосол США в Росії Макфол

Укрінформ
Україна незабаром стане однією з ключових країн Євросоюзу і НАТО, тож у Сполучених Штатах Америки слід глибше вивчати україністику.

Таку думку висловив директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету, посол США в Росії у 2011-14 роках Майкл Макфол під час 15-го щорічного Київського безпекового форуму, передає Укрінформ.

За словами дипломата, після розпаду СРСР у США набагато менше уваги приділяли вивченню окремих країн пострадянського простору.

“Ми мали досить москвоцентричний погляд. Так само в академічних колах. Я професор Стенфордського університету і скажу вам, що у нас немає кафедри україністики. Це ганьба, це дуже неправильно. І якщо хтось має мільйони доларів, які може вкласти в гарну справу, зв’яжіться зі мною, ми маємо подумати про це”, - сказав він.

Макфол переконаний, що західний світ, зокрема США, має деколонізувати погляд на цей регіон "не лише у нашій політиці, а й у тому, як ми викладаємо його історію тощо".

Читайте також: Путіна можна буде притягнути до відповідальності завдяки рішенню Генасамблеї ООН – експосол США

“Я знаю, що Тімоті Снайдер працює над цим питанням, але назагал це набагато ширша проблема. Оскільки Україна стане однією з найважливіших країн в Європі, однією з найважливіших країн Євросоюзу і НАТО. Тому ми, зокрема США, повинні почати розуміти Україну в усіх її проявах, в усіх вимірах, а не лише як країну, розташовану десь поряд з Росією”, - резюмував він.

Своєю чергою віцеголова Центру Скаукрофта зі стратегії та безпеки, заступниця державного секретаря США у 2001-09 роках Пола Добрянскі зауважила, що ситуація в Україні впливає не лише на Європу, а й на глобальну спільноту. "І це ще раз наголошує на важливості перемоги України”, - підкреслила вона.

Добрянскі наголосила, що перемога визначається не лише тим, щоб виграти війну, а й щоб не програти мир.

Читайте також: Перемога України буде також успіхом демократії – Карпентер

“Тому після того, як буде здобута військова перемога, має бути здобута перемога в питаннях стабілізації і відбудови країни. Вже чимало зусиль робиться для мобілізації і фінансових ресурсів, і приватного сектору, і інвесторів. Але також ідеться про питання відновлення справедливості, відповідальності злочинців, невідворотності покарання і важливості використання активів Росії для компенсації Україні”, - сказала дипломат.

За її словами, перемога - це "перш за все модернізація, цифровізація України, виконання необхідних реформ і забезпечення здатності залучити інвестиції та стати частиною західної спільноти, НАТО і ЄС”.

Як повідомлялося, Київський безпековий форум "За Нашу і Вашу Свободу / Fighting for NATO" проходить 25-26 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-