Путіна можна буде притягнути до відповідальності завдяки рішенню Генасамблеї ООН – експосол США

Путіна можна буде притягнути до відповідальності завдяки рішенню Генасамблеї ООН – експосол США

Укрінформ
Одним зі шляхів, який дозволить розпочати процес в міжнародному трибуналі щодо притягнення президента Росії Володимира Путіна до відповідальності за агресію в Україні, може стати ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН.

Таку думку під час XV щорічного Київського безпекового форуму висловив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру (США), посол США в Україні у 2006-09 роках, передає Укрінформ.

"Питання зараз, як саме започаткувати цей процес і які є варіанти",  сказав дипломат.

За його словами, одним із варіантів є ухвалення резолюції Генасамблеї ООН: "Цей документ має бути вироблений разом з урядом України і міжнародним трибуналом".

Тейлор нагадав, що Україні вдавалося збирати підтримку 141 і навіть 143 держав-членів Генасамблеї: "Потрібні будуть надзвичайні зусилля, але це можна зробити".

Дипломат також зазначив, що США пропонували ще один механізм початку судового процесу.

"Другий варіант – це менші групи країн, наприклад європейські країни, що могли б створити міжнародний трибунал. США запропонували гібридний варіант, який не сподобався українцям і іншим. Але в його основі – ідея інтернаціоналізації національного суду. Тобто це міг би бути український суд за міжнародної підтримки", – зазначив він.

Третім варіантом Тейлор назвав ідею розгляду позову щодо Путіна в одному з національних судів третіх країн, наприклад європейському, в юрисдикції яких є злочин щодо вчинення акту агресії.

Окремо дипломат також висловився щодо перспектив саміту НАТО, який незабаром відбудеться у Вільнюсі: "Дана Україні у 2008 році обіцянка може втілитися зараз... Минулого тижня міністр Рєзніков запитав нашу невеличку групу американських експертів про політику відкритих дверей НАТО. Він сказав: "Де ці двері, ми їх не бачимо". У Вільнюсі ми маємо їх побачити. Я так вважаю".

Раніше в Офісі Президента заявляли, що Україна може наблизитися до створення міжнародного спеціального трибуналу для керівництва РФ упродовж найближчих року-півтора за умови збереження нинішнього темпу роботи над цим процесом.

Читайте також: Путін має особисто постати перед трибуналом у Гаазі – представник ГУР

Як повідомлялося, 25-26 травня проходить 15-й щорічний Київський безпековий форум «За Нашу і Вашу Свободу / Fighting for NATO» за участю відомих міжнародних діячів. На Форумі, зокрема, була сформована Рада безпеки КБФ і ухвалено позиційний документ з рекомендаціями до саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться у липні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-