Санкції ЄС завдають значних збитків кремлю – Маасікас

Санкції ЄС завдають значних збитків кремлю – Маасікас

Укрінформ
Економіка рф унаслідок санкцій Європейського Союзу суттєво постраждала і втрачає здатність до модернізації, що обмежує політичні й економічні можливості кремля, і вплив запроваджених обмежень посилюватиметься.

Про це заявив глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю Укрінформу.

«Наші санкції завдають і завдаватимуть значних збитків російській економіці та кремлю», - заявив дипломат.

За його словами, наразі обмежувальні заходи стосуються 1386 фізичних осіб та 171 організації в росії та білорусі, а також значної кількості секторів російської економіки. Зокрема, санкції запроваджені проти політичних діячів, олігархів, військових та пропагандистів. І той факт, що понад сорок інших країн, у тому числі традиційно нейтральних, також запровадили їх або вжили подібних заходів, підвищує їхню ефективність, наголосив Маасікас.

«Разом ми посилаємо чіткий сигнал: ми не станемо терпіти, коли хтось нав’язує закони джунглів мирному сусідові. Санкції – це лише один із інструментів, які ми використовуємо, але очевидно, що вони завдають серйозної шкоди росії», - заявив дипломат.

Він зазначив, що санкції впливають на російську економіку, позбавляючи її доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, завдаючи шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості.

Очікується, що у 2022 році ВВП росії впаде на 11%, а інфляція зросте на 22%, спрогнозував посол ЄС.

Він також акцентував на неспроможності рф виробляти «розумні продукти» та закритті для неї експорту з ЄС та США.

Читайте також: російські пропагандисти мають сидіти на лаві підсудних разом з воєнними злочинцями - Матвійчук

Глава представництва ЄС також зазначив, що Євросоюз запровадив санкції проти російських суб’єктів дезінформації. «Державні та прокремлівські засоби масової інформації є важливими допоміжними елементами просування та підтримки агресії росії проти України. Вони становлять значну і пряму загрозу нашому громадському порядку та безпеці. Саме тому ЄС вирішив запровадити санкції проти кремлівських засобів з дезінформації та маніпулювання інформацією", - заявив він.

За словами Маасікаса, призупинено доступність та мовлення п’яти основних російських мовників, зокрема Russia Today, Sputnik, "росія РТР/РТР Планета", "росія 24" і "ТВ Центр Міжнародний", що працюють у ЄС або спрямовані на аудиторію ЄС. "Усі відповідні ліцензії, дозволи та домовленості про мовлення призупинені. Рекламувати товари чи послуги на підсанкційних каналах також заборонено. Поширення дезінформації повинне мати свою ціну", - наголосив посол ЄС.

Читайте також: путін дозволив приймати газові борги від «недружніх» країн валютою, а не рублями

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що наступний пакет санкцій ЄС має бути спрямований проти компаній, які постачають деталі, необхідні для виробництва російських ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-