Спецтрибунал для рф: Мезенцева каже, що в ЄС можуть презентувати проєкт до кінця року

Спецтрибунал для рф: Мезенцева каже, що в ЄС можуть презентувати проєкт до кінця року

Укрінформ
Усі ті наші партнери, хто підтримує створення спецтрибуналу проти агресії рф, і ті, хто підтримає це у майбутньому як мінімум увійдуть в історію міжнародного права.

Про це під час відкритої дискусії в Укрінформі на тему: “Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати” заявила народна депутатка, голова постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

“Щодо цього трибуналу, то ми віримо, що він буде. І всі, хто його наразі підтримує і підтримає у майбутньому, увійдуть в історію міжнародного права як мінімум. Права, яке сипалося на наших очах перед 24 лютого, але ми показали його стійкість, спроможність і швидкість реагування після 24 лютого”, - заявила Мезенцева.

Вона зазначила, що деякі країни-партнери, звертаючись до неї та до її колег, запитують, що робити, наприклад, з ідеєю створення такого трибуналу країнами Африки проти деяких європейських країн.

Читайте також: Щоб покарати путіна та його оточення, треба показати системність злочинів - Офіс генпрокурора

“Ми кажемо: друзі, це історія про один кейс, один злочин — російської агресії проти України. Ми не говоримо про історію Середньовіччя або історію 19-20 століття, ми кажемо про один кейс”, - сказала посадовиця.

За її словами, з питання створення спецтрибуналу щодо агресії рф вони “рухаються далі”. Мезенцева висловила думку, що цьому трибуналу “однозначно бути”.

“Знаю ще деякий інсайт про те, що і Урсула фон дер Ляєн (президентка Єврокомісії - ред.), і Жозеп Боррель (високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки - ред.) — до кінця року мають презентувати у закритому режимі візію по спецтрибуналу. Це та інформація, яку ми маємо з Брюсселя”, - зазначила депутатка.

Читайте також: ЄС готує позицію щодо опцій по спецтрибуналу для росії - Короневич

У свою чергу виконавча директорка “Центру громадянських свобод”, співзасновниця ініціативи “Трибунал для путіна” Олександра Романцова зазначила, що такий трубунал був лише один раз і також безпрецедентний — це Нюрнберзький трибунал.

За її словами, на жаль, немає тотальної заборони просто війни як способу взаємодії між країнами.

На думку Романцової, Україні потрібно “всього лише змінити історію”.

“Ми все ж таки не самі, і нам дуже важливо об'єднати всіх наших партнерів, всіх тих колег, які бачать у підтримці принципів демократії та правосуддя безпеку... Саме тому Україна наразі активно відновлює наші контакти і позиції взаємодії з різними країнами”, - заявила виконавча директорка.

Вона підкреслила потребу об'єднуватися і показувати, як саме це має працювати, бо цю модель для нас ніхто не створить.

Читайте також: Єрмак обговорив із радницею Макрона гарантії безпеки для України і трибунал для рф

“Усі історичні попередні моделі... не завжди можуть врахувати те, що Україна має величезний об'єм вже задокументованих воєнних злочинів. Тут просто безпрецедентний об'єм роботи. У цьому випадку як правозахисні організації, так і міжнародні розслідувачі, і національна система стоять перед унікальним викликом”, - сказала Романцова.

Правозахисниця зазначила, що Міжнародний кримінальний суд братиме тільки великі системні кейси, тож важливим є питання, як ми впораємося з усіма іншими тисячами злочинів, які лишаються в Україні.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення cпеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави.

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Читайте також: Президент Латвії закликав створити спецтрибунал для росії

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-