Дев’ять тисяч голосувань та 480 законів: у ЧЕСНО підбили підсумки роботи Ради за два роки

Дев’ять тисяч голосувань та 480 законів: у ЧЕСНО підбили підсумки роботи Ради за два роки

Фото
Укрінформ
Упродовж майже двох років роботи Верховна Рада ІХ скликання провела понад дев'ять тисяч голосувань, переважна частина яких стосувалася поправок до законопроєктів.

Загалом за цей час ухвалено 480 законів, розповіла парламентський аналітик Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук під час пресконференції в Укрінформі.

“Голосувань відбулося дуже багато, понад дев’ять тисяч, але лише 40% із цих голосувань були позитивними, тобто отримали 226 голосів”, - зазначила Ставнійчук.

За її словами, низький показник позитивних результатів голосувань зумовлений тим, що 57% із них стосувалися поправок.

Читайте також: Менше 20% українців довіряють політичним партіям

Водночас Ставнійчук поінформувала, що в цілому за два роки у другому читанні прийнято 480 законопроєктів, які вже або підписані або ще чекають на підпис Президента.

Також експерт зауважила, що прохідність законопроєктів у ВР нинішнього скликання становить для поданих Президентом - 58%, депутатами — 9%, урядом — 17%. При цьому вона пояснила, що, незважаючи на невисокий відсоток прохідності, депутатські законопроєкти є найбільш “рушійними”, бо переважно народні обранці були ініціаторами проєктів законів, які пройшли друге читання.

Серед найбільш дисциплінованих депутатів, які беруть участь у голосуваннях, аналітик назвала фракції “Слуга народу” (83%), “Європейську солідарність” (75%) та “Голос” (73%), а серед найбільших прогульників і найменш ініціативних народних депутатів - позафракційних (29%), “Батьківщину” (26%) та ОПЗЖ (24%).

“Якщо ми дивимось лише голосування за законопроєкти у другому читанні... “Слуга народу” голосує у 88% “за” в середньому по фракції, на другому місці - “Довіра” (64%), на третьому - “Голос” (63%), на четвертому - “ЄС” (55%)”, - додала Ставнійчук.

Читайте також: В Україні зареєстровані 370 політичних партій - ОПОРА

У свою чергу лідер Руху ЧЕСНО Віта Думанська уточнила, що фракція монобільшості не завжди підтримує навіть ініціативи Президента. За її даними, підтримується кожен четвертий президентський законопроєкт.

Крім того, вона відзначила, що у кадрових питаннях “Слуга народу” найчастіше голосує разом із депутатською групою “Довіра”.

“Ми проаналізували низку кадрових рішень і головні партнери в кадрових голосуваннях у партії “Слуга народу” - це депутатська група “Довіра”, яка, до речі, голосує найгірше за антикорупційні законопроєкти. Найбільш опозиційними є фракції “Голос” і “ЄС””, - сказала Думанська.

Як повідомлялося, позачергові вибори народних депутатів України відбулися 21 липня 2019 року.

Перше засідання Верховної Ради ІХ скликання відбулося 29 серпня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-