Боррель сподівається, що сьогодні погодять військову допомогу для України на €5 мільярдів

Боррель сподівається, що сьогодні погодять військову допомогу для України на €5 мільярдів

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель сподівається, що міністри закордонних справ країн ЄС сьогодні зможуть дійти політичної згоди щодо виділення для України додаткової військової допомоги в рамках Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро.

Про це він заявив у понеділок у Брюсселі перед початком Рада міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я сподіваюся, що сьогодні ми нарешті зможемо ухвалити важливі рішення. Перше – це ухвалення фонду допомоги для України, із збільшенням Європейського фонду миру на 5 млрд євро, що було обговорено вже протягом тижнів. Я сподіваюся, що сьогодні міністри, за визначенням, доведуть це, щоб збільшити нашу військову допомогу для України, що є дуже необхідною», – наголосив високий представник ЄС.

Він також висловив надію, що міністри зможуть досягти політичного рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів для військової допомоги Україні.

«Я сподіваюся, що буде нарешті ухвалено політичне рішення, як використовувати ці надходження – не сам капітал, але прибуток від нього, – для збільшення нашої спроможності фінансувати українську оборону. Я сподіваюся, що сьогодні така політична згода буде досягнута, щоб здійснити практичні кроки у цьому», – сказав Боррель.

Високий представник ЄС висловив також впевненість, що сьогодні міністри погодять пакет санкцій за вбивство російського опозиційного політика Олексія Навального, а також обмежувальні заходи проти ХАМАСу та насильницьких поселень на Західному березі, які утискають інтереси палестинського населення.

Читайте також: Країни ЄС мають дійти згоди, як спрямувати заморожені активи Росії на оборону України - Боррель

Боррель зазначив, що сьогодні європейські міністри зосередять увагу на найбільш важливих геополітичних питаннях: Україна, Газа, Білорусь та Гаїті, оскільки ці кризи визначають регіональну та глобальну стабільність. У роботі Ради міністрів ЄС у форматі відеоконференції, за словами Борреля, візьмуть участь два важливих гостя – державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як повідомлялося, 18 березня міністри закордонних справ ЄС одним із головних питань в черговий раз розглядатимуть продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії.

21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради, яку деякі із брюссельських аналітиків та експертів вже встигли охрестити «військовою радою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-