ГТС України буде інтегрована з європейською після завершення транзиту газу з РФ - єврокомісар

ГТС України буде інтегрована з європейською після завершення транзиту газу з РФ - єврокомісар

Укрінформ
Після того, як наприкінці року транзит російського газу територією України буде остаточно зупинений, ЄС сприятиме подальшій інтеграції вітчизняної ГТС із європейською енергетичною системою.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із питань енергетики заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Саме так вона відповіла на запитання кореспондента Укрінформу, чи передбачає повне припинення транзиту російського газу через Україну розвиток шляхів реверсного постачання з країн Євросоюзу, і яким чином ЄС може скористатися можливостями української ГТС, яка сама по собі є цінним активом.

«Ми обговорили кілька варіантів, у тому числі з регіональними групами, до яких входять країни-члени Східної та Центральної Європи, а також Балканські країни. Ми розглянули, як ми можемо розвинути вертикальну мережу, тобто, реверсний потік, щоб газ міг доставлятися до таких країн як Україна й Молдова», - сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що наразі Україна виробляє достатньо газу, аби покривати власне споживання. Вже цієї зими низка європейських компаній скористалися послугами українських підземних газосховищ. Водночас Молдова, яка не купляє російський газ, має певні виклики на Придністровському напрямку. Саме питання вирішення цих проблем обговорювалися під час енергетичного діалогу ЄС - Молдова, який відбувся у Кишиневі кілька тижнів тому.

Читайте також: ЄС не проводитиме переговорів з Росією щодо продовження транзиту газу через Україну - єврокомісар

«Ця робота триває. Дія транзитної угоди вичерпується лише в останній день цього року. Ми пам’ятаємо, як росіяни долучалися до переговорів п’ять років тому, та сідали за стіл переговорів дійсно в останній тиждень 2019 року. Зараз нашим пріоритетом є підтримати Україну, краще поєднати її з газовою європейською інфраструктурою. Ми готові до сценарію, коли дія цієї транзитної угоди завершиться», - розповіла Сімсон.

Вона наголосила, що ЄС не має інтересу до продовження тристоронньої угоди з Росією щодо транзиту газу. Фокус уваги наразі зосереджений на тому, як краще допомогти Україні, як найкраще скористатися її газотранспортною системою та сховищами у майбутньому, надалі інтегруючи їх в енергетичний ринок ЄС.

Єврокомісар нагадала, що транзитна угода між Газпромом і Нафтогазом вичерпає термін дії 31 грудня цього року. Торік цим шляхом було транспортовано близько 14 мільярдів кубометрів російського газу, здебільшого в інтересах держав ЄС на південно-східному напрямку. Сьогодні міністри оглянули готовність цих країн до повного припинення транзиту російського газу через Україну.

Читайте також: Захист енергооб'єктів, транзит газу і ЗАЕС: Галущенко зустрівся із єврокомісаром Сімсон

«Ми зараз переглядаємо з цими країнами питання, як на них відобразиться ситуація без цього транзитного шляху. Висновок є очевидним: після двох років роботи в рамках програми RePowerEU Європейський Союз вже має диверсифіковану мережу газотранспортної інфраструктури, і країни-члени мають можливість отримувати газ з інших джерел. Якщо говорити коротко, зупинка постачання російського газу цим шляхом може бути абсорбована європейським ринком», - підсумувала єврокомісар з енергетики.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики. У зустрічі європейських урядовців в режимі телеконференції взяв участь міністр енергетики України Герман Галущенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-