У питанні санкцій проти Росії ЄС «пасе задніх» порівняно із США - експерт

У питанні санкцій проти Росії ЄС «пасе задніх» порівняно із США - експерт

Укрінформ
ЄС і США не застосовують повною силою санкції, які б зменшили доходи Росії від експорту викопного палива. Але санкції США таки дієвіші за європейські, бо ЄС бракує єдиного органу, який би координував дотримання санкцій.

Таку думку а інтерв'ю Українському Радіо висловив директор кампаній Razom We Stand Олег Савицький, передає Укрінформ.

«Я б сказав, що вона (санкційна політика Євросоюзу – ред.) має суттєві складності, зокрема, через протидію Угорщини і тепер низки інших країн, зокрема Словаччини. У Брюсселі кажуть про «втому від Орбана». Тобто протидія з боку Угорщини блокує багато рішень на користь України, і Орбан чітко відпрацьовує лінію інтересів Кремля», - заявив Савицький, підкресливши, що ЄС шукає шляхи, як подолати цей спротив, але наразі рішення є лише частково успішними.

«Я думаю, що набагато більш масштабний пакет санкцій ухвалений минулого тижня Сполученими Штатами. І він був підтриманий Великою Британією, тобто вона віддзеркалила велику частину санкцій, що були ухвалені Вашингтоном. Тут ми бачимо сильну узгоджену позицію Великої Британії і США щодо ключових економічних секторів Росії. Зокрема Вашингтон і Лондон посилюють тиск на Москву через протидію її енергетичним проєктам, зокрема проєкту «Арктик СПГ 2» - це величезний новий експортний термінал для поставок скрапленого природного газу. І США, і Велика Британія посилюють санкції, щоб Росія не змогла завершити цей проєкт, який ми називаємо «третій Північний потік». Тому що, по суті, це продовження тої самої політики використання поставок газу як геополітичної зброї», - зазначив експерт.

Коментуючи питання про успішність російських спроб обходити санкції, експерт сказав, що ЕС у протидії таким схемам значно відстає від США.

«Якщо говорити відверто, то Євросоюз "пасе задніх" у порівнянні зі Сполученими Штатами. З боку США накладені набагато сильніші та дієвіші санкції і в оборонному секторі, і проти експорту викопного палива Росії. Але дійсно, як Євросоюз, так і Сполучені Штати не застосовують повною силою санкції, які б зменшили доходи Кремля від експорту. Проста цифра. $650 мільярдів Росія заробила на експорті нафти і газу з моменту повномасштабного вторгнення. Тобто цього їй більш ніж вистачає на фінансування війни в Україні та подальшої мілітаризації своєї економіки».

Читайте також: Проти РФ діють 17 тисяч санкцій, завдяки яким ворог втратив $400 мільярдів - Шмигаль

Водночас він наголосив: «Євросоюз діє системно. Тобто у тих можливостях, які є, вони впроваджують санкції системно. Але в них є системний опір з боку Угорщини і тепер Словаччини. Якщо казати про швидкість, то Велика Британія діє найефективніше і найшвидше. Вони першими приймають потужні санкції. У 2022 році вони були першими, хто запровадив ембарго на російську нафту».

Як повідомляв Укрінформ, сотні західних та російських компаній залучені до незаконних схем Кремля щодо уникнення санкцій та забезпечення прихованих поставок в РФ електронних компонентів, необхідних для виробництва зброї. Такі дані дослідження британських експертів під час слухань у Сенаті США оголосив заступник директора британської організації Conflict Armament Research Деміен Сплітерс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-