Дуда - про блокування кордону польськими фермерами: Намагаємося розв'язати проблему

Дуда - про блокування кордону польськими фермерами: Намагаємося розв'язати проблему

Укрінформ
Це певний конфлікт інтересів між фермерами і виробниками сільськогосподарської продукції в Україні, фермерами, які бояться за своє існування. Ми намагаємося розв'язати цю проблему.

Так президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю Українському Радіо прокоментував блокування польсько-українського кордону польськими фермерами.

Він додав: сподівається, що це питання можна буде вирішити мирним шляхом.

Коментуючи ситуацію із фермерськими протестами і блокуванням кордону для будь-яких перевезень, Дуда зауважив, що «ці протести на даний момент, можна сказати, прокотилися практично по всьому Європейському Союзу. Простіше кажучи, фермери бояться величезного напливу української сільськогосподарської продукції на ринки країн Європейського Союзу».

Переговори з цього приводу зараз тривають, наголосив Дуда, але «це справді складна проблема». «Вона почалася через російську агресію проти України. Тому що давайте пам'ятати, що в усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі», - підкреслив польський президент.

Водночас він нагадав, що «Польща - це демократична країна, де право на протест просто існує і воно гарантоване Конституцією. Якщо є законний протест, цей протест просто толерантно сприймається і захищається». А також підкреслив, що польська влада не мала змоги не схвалити запити на проведення фермерських протестів, бо «має діяти на підставі та в межах чинного законодавства».

Читайте також: Дещиця закликав не піддаватися на провокацію через висипане польськими протестувальниками зерно

«Блокування кордону - це не є рішенням польського уряду, це не рішення жодної польської влади. Це просто рішення ухвалене фермерами, фермерськими організаціями», - сказав Дуда.

Як повідомлялося, вранці 20 лютого польські фермери-протестувальники перекривали залізницю поблизу пункту пропуску «Медика» на кордоні з Україною і висипали збіжжя з вантажного вагона на колії.

20 лютого польські аграрії проводять загальний страйк по всій Польщі, блокуючи у приблизно 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.

18 лютого у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

Читайте також: Винні мають відповідати: посол України відреагував на новий інцидент із зерном на кордоні

16 лютого міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський обговорив з польським колегою ситуацію на українсько-польському кордоні, переговори триватимуть і цього тижня.

12 лютого у Єврокомісії закликали Україну та Польщу до переговорів щодо експорту зерна.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску.

Фото: Zuzana Bönisch 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-